Hopp til hovedinnholdet

Hva er vorspiel? Noen tips når jeg skal på fest for første gang?

Jente 15 år
 

Spørsmål

1. Hva er et vors(vorspiel) og hva går det ut på? 2. Hva går 16.mai festen ut på? 3. Hva er det meningen man skal ha på seg på 16.mai festen? 4. Noen tips når jeg skal på fest for første gang? Hilsen usikker jente som trenger svar fort

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

1. Et vorspiel handler bare om at venner samles og er sammen før de skal på fest. Førfest kan man vel oversette det til på norsk. På den måten kan man samles og gå sammen til festen. Noen velger også å drikke alkohol på vorspiel, men da er det veldig viktig å huske på at det fortsatt er tidlig på kvelden. Hvis du har planlagt å drikke alkohol bør du tenke på det at man lett glemmer hvor mye man har drukket når man drikker alkohol over lang tid. Jeg vil selvsagt ikke anbefale deg å drikke når du bare er 15 år gammel, men du bør i så fall planlegge hvor mye du skal ha med deg, og ikke ta imot noe fra andre. Det er lett å gå på en smell når man drikker over lang tid - og det er ikke noe hyggelig verken den kvelden eller dagen etter. 

2. Jeg har ikke hørt om noe spesielt som kalles 16.mai-festen, men 16. mai er en vanlig dag å dra på fest eller på byen på. Det er rett og slett en vanlig fest som holdes 16. mai. Med mindre det er noen spesielle tradisjoner der du bor vet jeg ikke om noe spesielt med 16.mai-festen. 

3. Hvis du skal på denne festen ville jeg først og fremst ha hørt med vennene mine hva de skulle ha på seg. Du kan ta på deg akkurat det du vil, men jeg vil tro at noen jenter kommer til å pynte seg litt siden det er fest.

4. Tips når du skal på fest første gang: Avtal med foreldrene dine eller noen andre at de kan hente deg. Ha i alle fall et nummer du kan ringe om du vil hjem. Jeg vil i alle fall anbefale deg å være åpen med foreldrene dine om hvor du skal. Hvis noe skjer har du noen som kan hjelpe deg eller hente deg. Hvis du har tenkt å drikke alkohol, og det er første gangen du drikker, så holder det med 2 eller 3 øl. Drikk sakte slik at du merker hvordan kroppen reagerer på alkoholen, og ikke ta imot drikke fra andre. Det er ikke noe gøy å være den som ligger over do fordi du har drukket for mye, og det er heller ikke gøy å være den som ikke husker hva som har skjedd dagen før. Alkohol er sterke saker og det er viktig å kjenne etter hvor mye man egentlig tåler. Det er også viktig å huske på å drikke vann i mellom. Husk også på at du ikke trenger å drikke alkohol selv om du skal på fest. Det er helt sikkert noen andre der som drikker, men da kan man bare rett og slett si at man vil vente. Det er aldri galt å si nei takk til alkohol. Hvis du synes det er ubehagelig kan du snakke med venninnene dine om det i forkant slik at de kan støtte deg.

Sist, men ikke minst: Pass på hverandre! Si ifra til vennene dine om du ser at de har drukket for mye og hjelp dem hvis du ser at de trenger det. Gi dem vann eller få dem hjem. Jeg legger ved noen artikler med flere tips. 

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer

- Har fest der mindreårige drikker alkohol

Fest og alkohol (colourbox.com)

Jeg er myndig og skal ha en privatfest. En del av de som skal på festen er mindreårige. De kommer sikkert til å drikke de også. Er jeg da ansvarlig for dem? Kan jeg få straff hvis de drikker siden det er min fest?

Les mer

- Drikker alkohol uten å være 18 år

Jente drikker øl

Jeg drikker ofte på fest og sånt, men er jo ikke over 18. Kan jeg få noen straff for det egentlig? Hva skjer hvis politiet ser meg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol