Hopp til hovedinnholdet

 Det er en gutt i klassen min som legger ut rasistiske vitser på Facebook som jeg har lyst til å anmelde, men lurer på hvordan?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har to spørsmål! (Elsker denne nettsiden btw) Det er en gutt i klassen min som legger ut rasistiske vitser på Facebook som jeg har lyst til å anmelde, men lurer på hvordan? Jeg vet at jeg kan rapportere om det på nettsiden, men det har pågått i ganske lang tid nå, og begynner å bli lei. For det andre foregår det en del rasisme uten at lærerne løfter en finger for å stoppe det. Læreren sitter i klasserommet og hører på mens elevene bruker ordet 'neger' som felles ord på andre med ulik hudfarge og etnisk bakgrunn. Kontaktlæreren min sier også 'neger'. Hva skal jeg gjøre? Er redd for å si ifra, da det kan gå ut over karakterene mine siden dette er avsluttende semester i tiende!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først og fremst har jeg lyst til å si at det er bra at du reagerer! Det er kjempe viktig for å bekjempe rasisme i samfunnet.

Rasisme på skolen er aldri greit. Elever har faktisk en rett til å ha en rasismefri hverdag, og skolen er pliktig til å bekjempe all rasisme på skolen. Det er derfor helt uakseptabelt at lærere bruker rasistiske ord og uttrykk!

Angående rasistiske vitser på Facebook: det er vanskelig å svare på om du bør anmelde dette eller ikke, da det kommer an på hvor grove kommentarene er. Jeg ville anbefale deg å rapportere det til Facebook, som du sier du er kjent med, da dette kan stoppe personen fra å kommentere videre.

Jeg ville anbefale deg å kontakte Antirasistisk Senters rådgiver på opplevd rasisme, Thomas Prestø. Han er kjempe dyktig på akkurat de problemstillingene du nevner og har mye erfaring med å snakke med skoler om rasisme i klasserom og blant lærere. Du kan enten kontakte han på Facebook, eller ringe mobilnummer: 93808369. Han kan også svare nærmere på spørsmål om anmeldelse.

Ønsker deg all lykke til videre, og igjen, takk for at du reagerer!

Vennlig hilsen Antirasistisk senter, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer

Rasisme på nettet

tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva man kan si på nett? Og er rasistiske utsagn på nettet ulovlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme