Hopp til hovedinnholdet

Jeg har dårlig samvittighet hele tiden for verden, miljø og urettferdighet

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Dere har en fantastisk side, ELSKER den! :)) Vel, det har seg sånn at jeg har dårlig samvittighet hele tiden for verden, miljø og urettferdighet. Fra jeg står opp til jeg legger meg får jeg dårlig samvittighet av at jeg har det bedre enn de som sulter og er fattige her i verden. Verst er det angående miljøet. Jeg får dårlig samvittighet av å bruke internett, strøm og når jeg benytter meg av transport som spyr CO2. Alt blir jo produsert av kull, atomkraftverk og sånne drittgreier. Jeg tenker så mye på dette hele tiden, og føler det er min feil at regnskogen faller, at polene smelter og at jeg er med på å fucke opp hele økosystemet på jorda. Jeg får en uggen følelse i meg hver gang jeg bruker klær som stakkars folk lager for meg som ikke tjener en krone på det. Jeg føler ALT er min skyld siden jeg er med på det! Kan noen hjelpe meg å stoppe meg fra å ha dårlig samvittighet hele tiden? :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er flott at du tenker på dette og at du er bevisst hvordan mennesker påvirket verden og hvordan mennesker i andre deler av verden har det.

Nå har det seg slik at du alene ikke kan redde verden, og det er det du må prøve å slå deg til ro med. Det er klart at det er trist at noen skal ha det så mye bedre enn andre, og det er det nok mange andre også som tenker på, men dette er et stort problem som kommer til å kreve internasjonal innsats for å gjøre noe med.

Det jeg tror kan hjelpe deg er om du føler at du gjør noe. Hvis du gjør en slags innsats for miljøet, mot barnearbeid eller lignende, så kommer du nok til å føle deg bedre og ikke ha like mye dårlig samvittighet. Det kan være små ting som å være bevisst på å bruke lite strøm (slå av lyset når du går ut av rommet), ta bussen eller sykle i stedet for å be foreldrene dine om å kjøre deg steder, spør på butikken hvor klærne du kjøper er laget og om det er under skikkelige forhold. Det hjelper, og hvis alle kunne ha gjort det samme ville det ha hjulpet mye. 

Du som har et slikt engasjement burde jo også vurdere å bli med i en frivillig, ideell organisasjon. Her finnes det mange avhengig av hva du er mest engasjert i, men jeg kan nevne Røde Kors, Redd barna, Amnesty, og her er en liste over miljøorganisasjoner.

Du kan også melde deg inn som miljøagent!

 

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand