Hopp til hovedinnholdet

Har politiet rett til å komme inn i et hjem uten ransakelsesordre?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hey, var nylig på fest hjemme hos en kompis. Var 15-17 åringer der. Anyways, rundt kl 24 kom politiet. Vi var vel da en 30-40 stk igjen men var 60-70 stk på det meste. Politiet tok da uten forvarsel og stormet inn og nærmest dyttet meg inn i veggen og skrek "DU HAR DRUKKET!" Dette var mitt første møte med politiet, og jeg skal si at jeg sitter igjen med et jævlig intrykk. Ikke nok med det men de blokkerte alle inngangene og tok personalia på hver eneste person pluss mobilnummer til mor eller far. Han som dyttet meg inn i veggen sto også å bannet og var sleivete i munn på alle som var der. Når vi spurte hvorfor de var der sa de at de hadde fått en telefon om høy musikk, og vi spilte ikke høy musikk i det hele tatt. Er det ikke bare sånn at de kan banke på og be oss dempe oss? At de må ha ransakelseordre for å komme inn? Når jeg spurte om dette sa han kjipe jævelpungen av et purkesvin "DET SKAL DU BARE DRITE I DIN DRITRUNGE." Så, har politet rett til å komme inn uten ransakelsesordre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I henhold til politiloven § 7 har politiet rett til å ta seg inn på privat eiendom for å stanse forstyrrelser av den offentlige ro og orden eller når omstendighetene gir grunn til frykt for slike forstyrrelser. Antagelig var det denne hjemmelen politiet benyttet seg av.

Politiet har også rett til å ta personalia av alle. Alle plikter å oppgi personalia til politiet.

Dere som ikke var 18 år, er umyndige. Det innebærer bl.a. at dere ikke har lov til å kjøpe alkohol, og at det er foreldrene deres som er ansvarlige for å ta vare på dere.

Når politiet påtreffer ungdommer som er fulle, kan de ta kontakt med foreldrene eller bringe ungdommen hjem.

Du kan lese mer om slike fester i artikkelen nedenfor.


juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Har fest der mindreårige drikker alkohol

Fest og alkohol (colourbox.com)

Jeg er myndig og skal ha en privatfest. En del av de som skal på festen er mindreårige. De kommer sikkert til å drikke de også. Er jeg da ansvarlig for dem? Kan jeg få straff hvis de drikker siden det er min fest?

Les mer

- Drikker alkohol uten å være 18 år

Jente drikker øl

Jeg drikker ofte på fest og sånt, men er jo ikke over 18. Kan jeg få noen straff for det egentlig? Hva skjer hvis politiet ser meg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi