Hopp til hovedinnholdet

Har politiet rett til å kreve DNA? Kan de holde tilbake info de har om meg?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Har akkurat vært inne i avhør hos politiet der jeg de sa jeg snart vil få en bot for bruk eller salg av cannabis. Lurer derfor på om jeg ikke har rett til å vite hva de tror de har på meg? Jeg vet om andre som har fått vite det med en gang. Men jeg fikk beskjed om at jeg ikke hadde rett til å vite dette. Lurer også på om de har rett til å kreve dna'et mitt for å ha i registeret? Når der er snakk om maks ei bot etter som jeg forsto det. Trodde du måtte få fengsel for at de skal kunne kreve dette.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har ikke krav på å få vite hva politiet vet i etterforskningen.

Etter straffeprosessloven § 158 kan politiet, i forbindelse med en etterforskning, innhente DNA i tilfeller der det er "skjellig grunn til mistanke" mot personen (det vil si over 50% sannsynlighet for at personen er skyldig), og straffen for lovbruddet vil kunne medføre frihetsstraff. Det vil si at det er tilstrekkelig for å kreve DNA at strafferammen er frihetsstraff, selv om du bare får en bot. Både salg og bruk av cannabis har en slik strafferamme. Politiet kan dermed kreve ditt DNA.

Ditt DNA vil da registreres i Etterforskningsregisteret. Dette er ikke det samme som Identitetsregisteret. Opplysninger i Etterforskningsregisteret overføres til Identitetsregisteret dersom vilkårene for dette er oppfylt. Hvis ikke slettes de når etterforskningen er avsluttet eller personen er sjekket ut av saken.

I Identitetsregisteret kan det registeres DNA for personer som (endelig) er ilagt straff for en handling som kan medføre frihetsstraff. Registering kan likevel ikke skje dersom saken er avgjort ved forenklet forelegg. Dette følger av politiregisterloven § 12. Praksis skal imidlertid være at DNA ikke registreres ved bot for bruk eller salg av cannabis. 

DNA'et ditt vil dermed slettes etter at etterforskningen er avsluttet.

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Bruker hasj

Hasj (colourbox.com)

Hva er straffen for å bli tatt i å røyke hasj? Har kjøpt og vil røyke bare en sneip cannabis, hva skjer, hvis det er første gangen? Får man bot, eller gjelder dette kun for besittelse? Er det en eller annen ekstra dom for å røyke det?

Les mer

- Selger hasj og andre narkotiske stoffer

Hasj (colourbox.com)

Hvor lang straff får man for besittelse av litt over en kilo hasj og salg av hundre gram av dette?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi