Hopp til hovedinnholdet

Jeg er same og blir mobbet for det.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en same, hvertfall er foreldrene mine det. Jeg går nå på en videregående skole i Oslo, og blir mobbet. Da jeg startet kjente jeg ingen. Etter en stund ble jeg venner med flere forskjellige, og ble vel generelt godt likt. Etter et par tre måneder hadde jeg med en venn hjem. Da så han at det hang en samedrakt på veggen som var min oldefars. Han spurte hvorfor jeg hadde det, og jeg svarte at det er fordi familien min er same. Dette spredte seg, og folk begynte å kalle meg for samen. Og i gangen sa mange lavt; der kommer samen. Jeg tror ikke at noen vet hva jeg heter lenger, heller bare samen... Dette er for meg veldig støtende, selv om jeg er stolt over og være same. Jeg finner det også støtende at dere har en egen kategori for oss samer..! Er det virkelig slik at alle samer blir mobbet, eller at vi har noen problemer på noen mulig måte? Dette syns jeg er trist, og kunne ønske jeg var et menneske, ikke en same.. :'(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss

Du forteller at du er stolt over å ha samiske aner og det skal du fortsette å være. At folk kategoriserer på den måten du har opplevd, handler nok mye om tankeløshet og at de ikke er klar over at du opplever dette som plagsomt.  -Tror du det er mulig å få sagt ifra om at du ikke liker at de sier dette?  -Du forteller at du har flere venner, kanskje kan de også hjelpe deg med å få slutt på dette, ved at de sier ifra om at du ikke liker at de sier sånn.  Uansett er det viktig at du prøver å børste dette av deg og fokusere på at du har venner og at de fleste faktisk er hyggelige.  Det å ikke la seg merke om noen ikke kan la være å kalle deg "samen", kan også være en måte. - ikke svare eller respondere på annen måte. -Eller å omdefinere og tenke på det som en anerkjennelse.  

Vi har tema samer nettopp for å gjøre kjent at det er en viktig del av dem som bor i Norge som er samer og gi kunnskap og skape forståelse og inkludering.  -Jeg kan forstå at det kan tolkes annerledes.

Det er ikke slik at alle samer blir mobbet.  Det er nok heller slik at det alltid finnes noen som finner på noe å slenge kommentarer om, finne på kallenavn osv.  I utgangspunktet er det kanskje ikke ment som mobbing, men når man opplever det er det viktig å si ifra på skolen, så de jobber med å luke bort slik adferd.  

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Samer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om samer