Hopp til hovedinnholdet

Menneskerettigheter for funksjonshemmede - hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Vet ikke om dette går under arbeid, men lurer på et par ting. Jeg er veldig interessert i menneskerettigheter for funksjonshemmede i Norge og i verden som utdanning (spesielt i sør-Afrika). Er det noen som heldt mulighet får meg (uten å melde meg inn i en organisasjon) å gjøre en forandring som eks. Innsamlingsaksjon på egen hånd . Eller et eller annet som kan gjøre en forandring politisk eller ei. Har hørt med omtrent alle organisasjoner som jobber med det eller i området og ingen jobber med/mot den saken jeg vil kjempe for. På forhånd takk:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du er opptatt av menneskerettigheter for funksjonshemmede og at du ønsker å gjøre en forandring! Jeg er litt usikker på om du mener at du vil være med på å sikre og tilrettelegge utdanning for funksjonshemmede, eller om du selv vil ta en utdanning innenfor dette temaet. På grunn av det du skriver videre i spørsmålet ditt tenker jeg du mener det første og jeg vil derfor prøve å svare på det.

Jeg synes det er et godt utgangspunkt å begynne med nettopp det du har gjort – å forhøre deg med ulike organisasjoner. Det kan hende du allerede har kontaktet disse, men Utdanningsforbundet, Skolenes Landsforbund, Redd barna, Plan Norge, UNICEF og Norges Handikapforbund er noen forslag. Be dem om å sette deg i kontakt med noen som jobber med det aktuelle temaet eller som vet mye om det. Det finnes også en organisasjon som heter Unge funksjonshemmede som du kan ta kontakt med og høre om det er noe du kan gjøre, dersom du ikke allerede har gjort det. For å være frivillig i utlandet må man ofte være over 18 år, men det finnes mye man kan gjøre i Norge i mellomtiden.

Et eksempelpå en organisasjon som gjør det mulig å starte sin egen innsamlingsaksjon er Kirkens Nødhjelp. Du kan da for eksempel dele aksjonen din på Facebook og e-post og på den måten engasjere andre. Ved å samle inn penger gjennom en etablert organisasjon er giverne sikret at pengene kommer frem til riktig formål. Dette er likevel bare et eksempel, og jeg er sikker på at du kan finne andre måter å gjøre det på eller gjøre det gjennom andre organisasjoner.

 Du kan også bruke sosiale medier til å rett og slett spre informasjon om saken du brenner for og på den måten opplyse og engasjere andre. Kanskje du kan bruke sosiale medier til å finne andre som er opptatte av menneskerettigheter for funksjonshemmede, og at dere sammen kan komme frem til måter å hjelpe til på? Andre ting du kan gjøre er å for eksempel spørre om du kan snakke om temaet på skoler eller du kan skrive leserinnlegg i avisen for å fremme temaet.

 Det er mye man kan gjøre for å hjelpe til, og jeg synes det er så flott at du ønsker å bidra! Jeg håper du finner noe som passer for deg.

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-20)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er menneskerettigheter?

Menneskerettigheter

Menneskerettigheter er grunnleggende rettigheter alle mennesker har, uansett kjønn, religion, alder eller nasjonalitet.

Les mer

Frivillig arbeid i Norge

En jente og to gutter holder hverandre i hendene og løfter dem i været  (www.colourbox.com)

Ønsker du en mer meningsfylt fritid finnes det nok å gjøre. Finn ut hvordan du kan hjelpe, og få en oversikt over frivillig arbeid i Norge.

Les mer

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer

Hvordan påvirke kommunen?

Fotball på Oppsal arena kunstgressbane (foto: ung.no)

Visste du at du har rett til å være med å bestemme hva områdene i nærmiljøet ditt skal brukes til?

Les mer

Rettigheter i høyere utdanning for personer med nedsatt funksjonsevne

Skoleelever (colourbox.com)

Ingen har rett til høyere utdanning, men utdanningsinstitusjonene er forpliktet til å legge til rette for funksjonshemmede i den grad det er mulig. Les om dine rettigheter her.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet? Dette bør du tenke på

Jente med to barn på stranden (www.colourbox.com)

Å jobbe frivillig i utlandet kan være krevende. Særlig hvis du ikke er godt forberedt.

Les mer

Rettigheter for ungdom med nedsatt funksjonsevne

Rettigheter (ung.no)

ung.no har samlet informasjon om hvilke rettigheter ungdom med nedsatt funksjonsevne har innenfor et vidt spekter av tema (utdanning, økonomi, bolig, støtteordninger, arbeidslivet m.m). Les mer på ung.no/rettigheter

Les mer

FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne

Rullestol

Norge har signert FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Du som har en funksjonshemning, kronisk sykdom eller er pårørende kan bruke konvensjonen til å få innfridd dine rettigheter.  

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb