Hopp til hovedinnholdet

Har politiet rett til å stoppe en hjemmefest?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Har politiet rett til å komme til en hjemmefest før klokken er elleve, og si at de har fått anonyme "tips om støy"? Er det ikke slik at det er tillat med støy frem til 23? Og skal ikke politiet oppfordre naboen til å først snakke med de som "bråker", før de ringer politiet? Dette skjedde med meg, og da jeg spurte politiet om det var for støyete så sa de "nei alt høres bra ut" men de ville fortsatt ikke dra. Ingen naboer hadde kommet og klaget eller bedt oss bråke mindre, og klokken var kun 22. Jeg hadde til og med gitt ut nabovarseler til ALLE naboer, og ingen naboer hadde ringt nummeret jeg ba dem ringe hvis de hadde noen henvendelser, eller ville vi skulle være mer stille. Og har politiet så rett til å komme inn i huset (uten at de hadde noe grunnlag til det, da det faktisk IKKE var noe som helst støy), for så å sette i gang å helle ut alt av alkohol? Altså begynne å ransake etter alkohol i huset(ikke alkohol ungdomen holder) for så å konfiskere den og helle det ut?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, politiet har lov til å komme og stoppe en hjemmefest før kl. 23 hvis de mener det er behov for det. Selv om det er husordensregler der du bor som sier at det skal være stille etter kl. 23 så betyr jo ikke det at du har lov til å feste frem til kl. 23 uten at naboene kan si noe på det. Hvis en nabo blir plaget av støyen fra festen din så kan de ringe politiet hvis de har lyst til det. Mange ville nok først ha tatt kontakt med den som hadde festen og bedt dem om å dempe seg, men det er ikke slik at man har noen plikt til å gjøre dette før man kontakter politiet. 

Politiet kan også ta fra ungdom under 18 år alkohol. Som du vet er det 18/20 års aldersgrense for kjøp av øl og vin/sprit. Når man ikke er gammel nok til å lovlig skaffe seg alkohol kan politiet ta alkoholen.  

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Har fest der mindreårige drikker alkohol

Fest og alkohol (colourbox.com)

Jeg er myndig og skal ha en privatfest. En del av de som skal på festen er mindreårige. De kommer sikkert til å drikke de også. Er jeg da ansvarlig for dem? Kan jeg få straff hvis de drikker siden det er min fest?

Les mer

- Drikker alkohol uten å være 18 år

Jente drikker øl

Jeg drikker ofte på fest og sånt, men er jo ikke over 18. Kan jeg få noen straff for det egentlig? Hva skjer hvis politiet ser meg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett