Hopp til hovedinnholdet

er det greit å si "nigga"

Gutt 13 år
 

Spørsmål

er det greit å si "nigga"

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ordet nigger/nigga er ikke uproblematisk å bruke fordi det er avledet av samme ordet som det norske neger, eller det engelske negro, dvs ord med negativ valør. Ordet negro betyr egentlig svart, men fordi både negro og nigger brukes og har blitt brukt nedsettende om afroamerikanere og mørkhudete, og ordene dessuten ofte ble brukt sammen med latterlige bildeframstillinger av svarte afrikanere i vestlig populærkultur, regnes det i dag som sterkt rasistisk, spesielt når det brukes av hvite. Dette gjelder særlig i USA, der etterkommere etter slavene ofte ble framstilt som barnslige, dumme og morsomme i den hvite majoritetskulturen, og raseskillepolitikken varte til langt ut på 1970-tallet. I land som Sør-Afrika opphørte dette først så seint som i 1994.

 

Det finnes mørkhudete personer som selv bruker disse begrepene, men det gjelder langt ifra de fleste. En av grunnene til dette er at borgerrettighetsbevegelsen i USA på 1960- og 70-tallet forsøkte å ta ordet tilbake, eller det brukes ironisk mellom venner. Siden svært mange vil bli støtt dersom du bruker slike ord, er det en grei regel å ikke gjøre det.

Som det kommer fram av ordet handlet rasisme i utgangspunktet om tanken om at mennesker kan deles inn i raser, og at noen raser er bedre enn andre. Heldigvis er de fleste i dag enige om at det å dele mennesker inn i ulike raser med ulik verdi ikke er en god idé. En mer moderne definisjon finner du f.eks. i det som kalles rasismeparagrafen (straffelovens paragraf135a) som definerer det som rasistisk eller diskriminerende, og noen ganger straffbart, å rettferdiggjøre negativ forskjellsbehandling på bakgrunn av hudfarge eller etnisk opprinnelse, religion eller livssyn, seksuell legning eller kjønnsidentitet og funksjonsevne.

På den måten vil det å bruke ord som definerer mennesker etter hudfarge kunne kategoriseres som rasisme. Dette gjelder uavhengig av både avsender og mottakers egen hudfarge, eller "hvilken vei det går". Ofte kan det være nyttig å spørre seg selv om hvorfor det i det hele tatt er nødvendig å referere til noens hudfarge.

Håper det besvarte spørsmålet ditt!

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Rasisme på nettet

tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva man kan si på nett? Og er rasistiske utsagn på nettet ulovlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme