Hopp til hovedinnholdet

lurer på om dere kunne kommet med eksempler på rasisme. og hvordan rasisme startet?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg sitter å tenker på rasisme å lurer på om dere kunne kommet med eksempler på rasisme. og hvordan rasisme startet... mvh

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Rasisme er rettferdiggjøring av negativ forskjellsbehandling av enkeltpersoner eller grupper med utgangspunkt i deres hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse. Rasisme kommer opprinnelig fra tanken om at man kan dele verdens mennesker inn i ulike raser, og at disse rasene har ulik verdi. Et vanlig eksempel på rasisme er diskriminering i arbeidslivet, der jobbsøkere med utenlandskklingende navn har betydelig lavere sjanse til å bli kalt inn på jobbintervju enn en med de samme kvalifikasjonene, men et mer tradisjonelt norskklingende navn. 

Det er vanskelig å svare på når rasismen «startet», det er absolutt ikke noe nytt fenomen. Under kolonitiden på 1800-tallet ble for eksempel kolonimaktenes overgrep mot og undertrykkelse av kolonilandene rettferdiggjort og legitimert med den hvite rases overlegenhet. Det samme gjelder handelen med afrikanske slaver og raseskillepolitikken i de amerikanske sørstatene på 17- og 1800-tallet. 

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer

Rasisme på nettet

tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva man kan si på nett? Og er rasistiske utsagn på nettet ulovlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme