Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med stress.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet ikke om dette er riktig kategori, men det får være det samme. Jeg er en jente som sliter med stress, og dette har vi snakket om mye på skolen fordi det er mange av de i min klasse som opplever det samme. Vi får ikke sove om natta, men legger oss med en gang vi kommer hjem. Vi klarer ikke konsentrere oss, vi har hodepiner, vi har dårlige spisevaner og flere av oss opplever depresjon. Vi har lyst til å gjøre noe for å endre dette og har tatt det opp på skolen. Lærerne vet ikke helt hva de skal gjøre, de er underbetalte og legger bare inn så mye prøver som de er nødt til - dette kan de ikke endre på. Jeg lurte på hva man kan gjøre for å endre det stadig økende presset. Hvordan kan vi bli tatt på alvor og bli sett, og hvem er det som er ansvarlige for karakterpresset, eksamene, fraværsgrensa, pensumet og læremålene. Og jeg har søkt rundt etter statistikk som forteller om økende antall psykisk syke tenåringer, kan jeg finne dette noe sted?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 17 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår, ut fra det du forteller at du sliter med stress. Det du beskriver her vil en del ungdommer kunne kjenne seg igjen i. Du sier jo selv her at det er et økende antall ungdommer som har psykiske utfordringer. Årsaken til at ungdom sliter er ulike, men stress og press på skolen kan være noe av grunnen. Videre har en del ungdommer problemer hjemme, og i forhold til venner.
Hvis du ønsker hjelp kan du henvende deg til helsesøster. Helsesøster vil kunne hjelpe deg å sortere tanker og følelser for å lære deg hvordan du kan få det bedre både i forhold til søvn, ernæring og det psykiske. I tillegg kan helsesøster hjelpe deg å snakke med lærerene, slik at de kan bli oppmerksomme på hvordan elevene har det.

Pensum og læringsmålene som er på din skole er ikke bestemt av skolen eller lærene der. Imidlertid skal lærerene gi tilpasset undervisning til hver elev innenfor det pensum som er. Når det gjelder karakterpress så er det ofte elevene selv, eller klassemiljøet som gjør at det blir et karakterpress.

Du kan lese om ungdom og psykisk helse ved å lese artikler på ung. I tillegg vil du kunne lese en del fakta om ungdom og psykisk helse, blant annet, på UNGDATA.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Organisasjoner
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om samfunn, lover og rettigheter