Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine snakker alltid negativt om flyktninger når det er noe om det på nyhetene

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er lei meg fordi foreldrene snakker alltid negativt om flyktninger når det er noe om det på nyhetene. De sier at de ikke har noe å Gjøre i landet vårt og at se bare kommet for å ødelegge og bruke opp pengene våre.Jeg luker ikke at de snakker sånn. Jeg tenker at det er mennesker som har flyktet fra krig er redde og har det vanskelig, og da trenger de jo hjelp Og alle er vel ikke ute etter å ødelegge. Jeg ville gi bort klær jeg ikke bruker mer men jeg fikk ikke lov. Jeg vet jeg ikke kan forandre holdningene deres men jeg liker ikke at de snakker sånn. Hva skal jeg Gjøre? Jeg syns det er så trist at de har sånne holdninger. Er det rasisme når de snakker sånn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Og takk for at du skriver til oss! Det er mange som er bekymret for flyktningene som kommer. For noen handler det om at man frykter det man ikke kjenner og for andre kan det være rasisme eller fordommer som gjør at man føler slik. På en måte kan det handle om det samme, rasisme handler om fordommer og fordommer handler i det hele tatt om mangel på kunnskap.

Det som det er viktig å huske på er at de som kommer til Norge nå, i stor grad er reelle flyktninger, det vil si mennesker som trenger beskyttelse fra krig og umenneskelig behandling. Vi har signert internasjonale avtaler som forplikter oss til å hjelpe dem, og i fjor ble det også tatt inn i Grunnloven. Sannsynligvis vil mange som har kommet få rett til å være her en stund, derfor er det å møte dem på en ordentlig måte også viktig når man tenker på deres integrering og tilpasning til det norske samfunnet på sikt.

Hvis man ser bort ifra at de har flyktet fra krig og alt de kjenner og kanskje opplevd mye fælt på veien, så er ikke flyktninger så annerledes enn andre mennesker. Og på samme måte som med andre, så finnes det gode og dårlige mennesker blant dem også. Det som er viktig er at man ikke kan snakke om alle sammen på én måte, de er akkurat like forskjellige som vi andre er.

Det er veldig leit at du ikke fikk hjelpe til med å samle inn klær, særlig fordi det er stort behov for varme klær til nyankomne flyktninger nå som det er vinter, men også fordi det er flott å vise solidaritet med medmennesker i en vanskelig situasjon, slik du ønsket å gjøre. Har du forsøkt å snakke ordentlig med foreldrene dine om dette og forklare hvordan du føler det? Du skriver at det er vanskelig å endre holdningene deres, men kanskje du kan minne dem på at det er mulig å hjelpe mennesker som trenger det, uavhengig av om det er en god idé at så mange kommer hit eller ikke.

 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Aku og moren hadde kommet til Norge som flyktninger fra Afghanistan

Afghanistan

Den isende oktobervinden traff ham midt i ansiktet. Han hørte sine egne "splatt" da sandalene traff bakken. Aku tok morens hånd. Han kunne føle at hun var redd. Hadde de gjort rett i å komme hit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring