Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bør man oppføre seg på språkreise. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal på språkreise til Malta denne sommeren, noe som jeg håper blir sinnsykt gøy. Men jeg leste at dere skrev at jenter fra Norge er mer åpne og det kan oppfattes feil av gutter fra andre land. Hva menes med det? Hvordan burde jeg oppføre meg, eller hva bør jeg passe på ved oppførselen min osv? På forhånd, tusen takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så tøft at du skal på språkreise! Det tror jeg blir en spennende og lærerik opplevelse, og sikkert veldig gøy. Det er i tillegg en god investering i fremtiden, du får utfordret deg selv i en forholdsvis trygg kontekst, du vil lære språk, og du kommer til å treffe mange nye, og helt sikkert spennende, mennesker.

Ut i fra det du skriver i mailen din antar jeg at du har lest artikkelen med overskriften «nyttig å vite om språkreise» på ung.no. Nå er det ikke jeg som har skrevet teksten, men jeg antar forfatteren har ment at det kan være lurt å være oppmerksom på at det er ulike kulturelle koder rundt om i verden, og at særlig synet på hvordan jenter «bør» oppføre seg kan variere en del. Her tenker jeg det er et viktigere poeng (og dette gjelder begge kjønn) at du er ganske ung, og at du antageligvis ikke har så mye reiseerfaring enda, og at det av den grunn kan være lurt å ta noen forholdsregler. Eksempelvis: ikke gå alene på kvelden, ikke bli med fremmede; Du vet, de vanlige rådene – utvis sunn fornuft, rett og slett.  

Du spør i mailen hvordan du bør oppføre deg og hva du bør passe på når du er på Malta, siden du er jente. Jeg har ikke noe lyst til å mene noe om akkurat det. Jeg tror jenter alt for ofte får instrukser fra omgivelsene om hvordan det er greit, eventuelt ikke greit, å oppføre seg, og jeg syns derimot det er du selv som skal få definere og bestemme hva som er best for deg. Uansett hvordan du oppfører deg, uansett hva du gjør, uansett hva du har på deg, er det aldri greit for noen å overskride grensene dine.  Når det er sagt har jeg lyst til å gjenta det jeg skrev ovenfor: du er ung og i en ny og ukjent situasjon, så for all del, det er lurt å passe på, det er ikke alle som vil en godt her i verden. Dessverre.

Som den store hovedregel går det veldig fint når en er ute på tur. Husk også at du skal reise i en gruppe, og at det er lærere og reiseledere som er tilgjengelige, og som passer på dere. Om det er noe du er usikker på når du kommer ned til Malte kan det jo for eksempel være en ide å høre med en av disse om det er noe du bør tenke spesielt på mens du er der nede, de har jo både erfaring og lokalkunnskap, så de kan sikkert gi deg noen råd.

Mitt råd helt avslutningsvis er: Utvis sunn fornuft, ikke tenk for mye på at du er jente – du er først og fremst deg selv, og kos deg masse på Malta!

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-20)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nyttig å vite om språkreise

Flere og flere ungdommer ønsker å komme seg ut i verden for å oppleve kultur, lære språk, eller for å få litt sol på kroppen. Her får du en guide om hva som er viktig å huske på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Studier i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om studier i utlandet