Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg nekte å betale bot fra utlandet?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg og noen venninner dro til Berlin og ble tatt i billettkontroll på t-banen (BVG). Det var en arbeider på stasjonen som valgte billettene vi skulle kjøpe, men det viste seg at han hadde hulpet oss med å kjøpe feil billetter. Dette forklarte vi til kontrolørene, men de brydde seg ikke. Vi fikk bot og klagde, men fikk uansett avslag. Alle vi forklarte situasjonen vår til i Tyskland sa at vi bare kunne se bort i fra boten ettersom de ikke kunne kreve penger fra oss som bor i Norge (som ikke er med i EU). Er dette sant? Jeg vet at inkassobyrået de bruker i BVG er Arvato Financial Solutions, som også finnes i Norge. Kan de kreve inkasso på tvers av landegrenser i denne sammenheng? Vi ønsker egentlig ikke å snike oss unna boten, men vi synes dette er urettferdig. Det var ikke vår feil i utgangspunktet, vi ble rett og slett lurt. BVG vil ikke høre etter og vi vet ikke hva mer vi kan gjøre. Vi stter pris på all hjelp vi kan få i denne saken. Tusen takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Å satse på at et inkassokrav fra Tyskland ikke skal forfølge dere til Norge kan være et sjansespill. Det finnes tilfeller hvor bl.a. parkeringsbøter kan innkreves på tvers av landegrenser. Den store ulempen med å nekte å betale er selvfølgelig at beløpet vokser jo lenger det er i inkassosystemet. Inkassoselskapene lever av gebyrene.

Dersom dere rent faktisk har kjøpt feil billetter (selv om dere fikk dårlig hjelp av en ansatt på stasjonen), så er det nok mye bedre å betale kravet nå enn å måtte ut med mye mer senere.

Vennlig hilsen Forbrukerrådet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett