Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å si stygge ting om andre? Er det ytringsfrihet?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

er det lov å si stygge ting om andre mennsker? fordi det er mange i klassen som gjør det og de sier bare det er lov fordi det er ytringsfrihet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Selvom vi har ytringsfrihet i Norge betyr det ikke at man kan si hva man vil til hvem man vil. Et eksempel på dette er at man faktisk kan bli dømt til fengsel i Norge om man velger å ytre seg diskriminerende eller hatefullt mot andre.
Men, det er vanskelig å si noe konkret om hvor denne grensen går. Jeg legger ved noen artikkler som kanskje kan gjøre deg litt klokere.

Det at noen sier noe stygt til andre vil ikke automatisk anses som straffbart. Men, det er aldri godt å bli snakket stygt om og det er veldig negativt å snakke slik om andre mennesker. Om du eller noen du kjenner blir utsatt for dette vil det beste være å kontakte en voksen person som foreldre, lærer eller helsesøster for å få hjelp.

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet