Hopp til hovedinnholdet

i løpet av andre verdenskrig ble 6 millioner jøder drept nettopp fordi de var jøder.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hallo, i løpet av andre verdenskrig ble 6 millioner jøder drept nettopp fordi de var jøder. Menneskets frykt for det fremmende og det ukjente er noe som har gått igjen opp igjennom historien. Hvordan kan vi se frykten idag? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Og takk for at du skriver til oss!

Menneskets frykt for det ukjente er som du sier noe som har gått igjen gjennom historien, og ofte ser man en oppblomstring ved store omveltninger i samfunnet eller i nedgangstider. Det er dessverre slik at økningen i ankomster av flyktninger til Europa, kombinert med økonomisk usikkerhet og arbeidsledighet i mange europeiske land, har medført en slik oppblomstring den siste tiden.

Det er viktig å forstå at det også kan dreie seg om mer enn «vanlig» frykt, noe som for eksempel er avgjørende for å forstå framveksten av nazismen i Tyskland og de forferdelige overgrepene mot jødene. Ordet kommer opprinnelig fra «xenofobi», som er satt sammen av de greske ordene for «fremmed» og «frykt», men brukes i dag om angst, fobi og regelrett avsky for alt som er fremmed, utenlandsk eller annerledes enn det kjente.

Slik frykt er selvfølgelig oftest både harmløs og irrasjonell i sitt utgangspunkt, men kan vokse gradvis og bli sterkere over tid. Selv om det er skummelt å sammenligne den nåværende situasjonen med den under mellomkrigstiden, er det viktig å være klar over hvordan frykt kan utvikle seg til hat og å bruke historien til å gjenkjenne slik utvikling.

Håper dette svarte på spørsmålet ditt!

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Rasisme på nettet

tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva man kan si på nett? Og er rasistiske utsagn på nettet ulovlig?

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer

Zelda om rasisme

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Fordommer fordummer, heter det. Opplever du hverdagsrasisme? Les mer på emnet "Rasisme".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred