Hopp til hovedinnholdet

hvilke rasistiske og nazistiske grupper vi har i norge?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på hvilke rasistiske og nazistiske grupper vi har i norge? Jeg har hørt om Nasjonalalliansen, Norsk ungdom (tidligere hvit ungdom) etc, men jeg klarer ikke finne noen hjemmeside eller noe for noen av dem. Vet dere hva som finnes, hvordan man kontakter dem og evt hvordan man blir medlem? Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi har en oversikt over en del organisasjoner i artikkelen under svaret, men vi har ingen oversikt over hvilke rasistiske og nazistiske grupper vi har i Norge. 

Jeg er litt usikker på hvorfor du ønsker denne oversikten, men du skriver at du lurer på hvordan man blir medlem. 

Vennlig hilsen ung.no

Hei!

Rasistiske og nazistiske grupper er heldigvis ikke veldig vanlige i Norge. De som finnes er heller ikke veldig store eller sterke grupper. Vi vet litt om hvilke grupper som finnes, men kan ikke hjelpe deg med hvordan man blir medlem eller hvordan man kontakter dem.

De fleste er lukkede, og driver bare direkte rekruttering. Når det er sagt hadde det vært interessant å vite hvorfor du ønsker å kontakte dem og å bli medlem. Det er ikke ulovlig å være medlem av en nazistisk eller rasistisk gruppering i Norge, men det finnes strenge regler for hvordan man kan oppføre seg, og det finnes rammer for aktivisme som også gjelder disse grupperingene.

De aller fleste i Norge er interessert i å forhindre radikalisering av norsk ungdom, enten det gjelder radikalisering mot politisk ekstremisme (høyreekstremisme) eller radikalisering mot religiøs ekstremisme. Også politiet er interessert i ungdom som radikaliseres. 


Uansett hva som er bakgrunnen for at du stiller disse spørsmålene vil vi anbefale deg å snakke med noen som kan mer om disse grupperingene, og som vet noe om konsekvenser for radikalisert ungdom. For eksempelAntirasistisk Senter. Eventuelt politiet der du bor. Vi har også fått et nytt senter for forskning på høyreekstremisme i Norge. Dette senteret (C-REX) åpner offisielt 20. april, men er allerede i gang med arbeidet. Ellers oppfordrer vi deg innstendig om å lese mer om konsekvensene av nazisme, for eksempel på Senter for studier av Holocaust og livsynsminoriteter sine nettsider.

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Organisasjoner
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om samfunn, lover og rettigheter