Hopp til hovedinnholdet

Er det lov og si mulatt?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Er det lov og si mulatt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det finnes ingen norsk lov som spesifikt forbyr bruken av ordet «mulatt», men det er ikke det samme som at det er greit å bruke det. I følge Store Norske Leksikon betyr ordet «..avkom av hvit og svart. Betegnelsen har ofte nedsettende betydning med rasistiske overtoner.»(URL: snl.no/mulatt) Grunnen til at det har en slik «nedsettende betydning med rasistiske overtoner» er at ordet opprinnelig ikke refererte til barn der foreldrene har ulik hudfarge, men til avkommet mellom et esel og en hest.

Når man vet at ordet dermed betyr det samme som «bastard», et begrep man bruker om blanding av dyreraser og som i sin betydning er sterkt negativt ladet, vil nok de fleste unngå å bruke det. At noen bruker det fortsatt handler nok mer om at man ikke kjenner til den opprinnelige betydningen.

Det kan være nyttig å spørre seg selv hvorfor det er nødvendig å henvise til etnisitet og hudfarge på en slik måte i det hele tatt. Hvis det likevel er et poeng i sammenhengen, kan man heller si at barnet eller personen som omtales er for eksempel halvt kenyansk og halvt norsk, hvis det er det det er.

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Rasisme på nettet

tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva man kan si på nett? Og er rasistiske utsagn på nettet ulovlig?

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme