Hopp til hovedinnholdet

Jeg er blitt tatt for besittelse av hasj, hva blir straffen?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 19 år som bruker cannabis en gang i blandt. Forrige helg skulle jeg møte en som selger hasj. Vi møttes på bestemt sted og i det jeg mottar hasjen og gir han pengene kommer det politibil kjørende som vanlig patrulje. Jeg blir tatt for besittelse av 3,5g hasj og for kjøp av det. Det ble avhøring for både meg og selgeren. Hva kan boten bli, var både høflig og hjelpsom mot spørsmålene fra politiet. I går ringte et ukjent nummer meg og spurte om jeg kjenner en person. Jeg kjenner ikke denne personen og svarte nei. Han sa at de hadde fått et brev ifra politiet med mitt navn på og at jeg nå skylder han et høyt beløp på over 50000 kroner, han kunne ikke si hvorfor. Jeg fikk også meldinger etterpå som de spurte om jeg synes navnet til han jeg kjøpte av var mer kjent. De mener at jeg tydeligvis skal ha "snitcha" på dem. Dette skremmer meg og jeg er usikker på hva jeg skal gjøre, bør jeg kontakte politiet? Er det sant at de kan å fått et slikt brev?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Cannabis (hasj og marihuana) er et narkotikum og står oppført på narkotikalisten. Blir man tatt med narkotika på seg kan man risikere straff, enten ved at man får bøter eller fengselsstraff.

Det følger av straffeloven § 231 at "Med bot eller fengsel inntil 2 år straffes den som ulovlig tilvirker, innfører, utfører, erverver, oppbevarer, sender eller overdrar stoff som etter regler med hjemmel i legemiddelloven § 22 er å anse som narkotika."

Straffen du får er basert på mengde narkotika du ble tatt med, og hva slags narkotika du ble tatt med. Hvis det er første gang du ble tatt for besittelse av hasj (eller andre cannabispreparater) og det dreier seg om en mengde på mindre enn 15 gram, blir resultatet vanligvis et forelegg (bot).

Bruk av narkotika berøres av en annen lov, nemlig legemiddelloven § 24: "Det er forbudt uten lovlig adkomst å være i besittelse av eller å bruke narkotika."

Straffen er bestemt i § 31  i samme lov:
"Besittelse og bruk av narkotika m.v., jfr. § 24, første ledd, straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder, eller begge deler."

Hvor stort forelegget vil bli er vanskelig å svare på, men i liknende saker har det vært bøter på opptil 6000 kroner. 

Du sier videre at du har blitt ringt opp av noen som sier du skylder de penger i forbindelse med denne politisaken. Hvis dette skremmer deg synes jeg du burde kontakte politiet. Imidlertid er det begrenset hva politiet kan gjøre, med mindre denne/disse personene har fremsatt konkrete trusler ovenfor deg.

Dette brevet denne personen skal ha fått med ditt navn på, kan være en siktelse fra politiet. Hvor det for eksempel står at X er siktet for å ha solgt cannabis til deg. Du kan eventuelt ringe politiet å forhøre deg om dette.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer

- Går med hasj og andre narkotiske stoffer på meg

Hasj (colourbox.com)

Jeg får noen ganger litt hasj av en kompis som takk for at jeg hjelper ham med forskjellige greier. Jeg har jo ikke kjøpt stoffet, og hvis jeg ikke bruker det selv engang: Er det ulovlig å bare gå rundt med det i lomma?

Les mer

- Bruker hasj

Hasj (colourbox.com)

Hva er straffen for å bli tatt i å røyke hasj? Har kjøpt og vil røyke bare en sneip cannabis, hva skjer, hvis det er første gangen? Får man bot, eller gjelder dette kun for besittelse? Er det en eller annen ekstra dom for å røyke det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol og rus
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol og rus