Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte til Hawaii?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har noen spørsmål angående å flytte til utlandet. Jeg har tenkt lenge på Hawaii men da trenger jeg visum og det er vell veldig vanskelig å få? så vis dette alternativet ikke er verdt å satse på er det andre alternativer? andre land som er i noen lunder litt likt Hawaii som jeg kan flytte til? Så om jeg flytter innen Eu land må jeg da søke om visum, og er dette veldig vanskelig å gjøre? når man eventuelt flytter er det å få jobb vanskelig å få? er det noen spesielle sider man isåfall kan søke om jobb? slik at man har en jobb når man flytter? og om jeg har veldig lyst å flytte til hawaii men ikke får visum, går det å kjøpe en leilighet / leie der nede som et ferie sted? men egentlig bo der? eller er det slik at man ikke har låv å være der mer en et vist antall månder? og isåfall hvor lenge? å om du har leier der nede og har det som " ferie sted" sånn egentlig er det da låft å ha en jobb eller er det ikke låv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres kjempespennede ut å flytte til Hawaii!

 

Å flytte til Hawaii

Dessverre er det ikke så lett å flytte til USA. Du kan være turist uten visum i 90 dager, men skal du være i USA lenger enn 90 dager trenger du visum eller oppholdstillatelse (Green Card). Som turist har du ikke arbeidstillatelse.

Det å flytte til USA oppleves av mange som veldig vanskelig. Generelt så er det gjerne slik at man må ha et tilbud fra en arbeidsgiver eller liknende for å få visum som varer lenger enn turistvisum, samt arbeidstillatelse.

Kanskje kan det derfor være en idé å først få til studier i USA, og underveis undersøke hvilke muligheter du har senere. Ved å studere der kan du skape deg et kontaktnettverk som kanskje kan hjelpe deg senere når du skal ut i jobb. Du kan lese mer om det å studere i USA på ansa.no. ANSA kan også svare på spørsmål og gi deg gratis utdanningsveiledning.

Angående det å flytte til USA sånn generelt, så anbefaler jeg deg å kontakte den amerikanske ambassaden i Norge. De har informasjon om blant annet visum og hvilke andre regler som gjelder.

Norge-Amerika Foreningen kan ha tips og råd til hvordan du bør gå fram.

Den norske ambassaden og konsulater i USA kan svare på
spørsmål om visum, pass, jobb, studier etc.

Utenriksdepartementet sine landsider om USA finner du mer generell informasjon, samt linker til andre nettsider som kanskje kan være av interesse for deg.

 

Å flytte til et land i EU

Innad i EU er det lettere å flytte for å jobbe. EØS-avtalen gjør at du som norsk statsborger har rett til å flytte til et annet europeisk land hvis du klarer å få deg en jobb. Skal du være i landet mer enn tre måneder, må du søke om oppholdstillatelse. Du har også rett til å oppholde deg i et hvilket som helst EU/EØS-land over et ”rimelig tidsrom” (vanligvis inntil seks måneder) hvis du er aktiv arbeidssøker. I noen land innebærer dette å registrere seg ved arbeidskontoret. Les mer om dette på NAV.no.

NAV har dessuten egne sider om det å søke jobb i utlandet som kan være nyttig for deg.

Eurodesk gir informasjon til ungdom mellom 10 og 30 år som vil skaffe seg jobb i et annet europeisk land. På nettsiden finner du informasjon om rettigheter, hvor de ledige jobbene finnes, samt råd til hvordan du skal gå fram. Du kan også kontakte Eurodesk hvis du trenger hjelp til planleggingen eller har andre spørsmål om utenlandsopphold.

Dette ble mye informasjon og mange linker. Det kan nok hende at du fortsatt har noen spørsmål om dette, men jeg håper at du har blitt litt klokere og fått litt inspirasjon. Send oss gjerne flere spørsmål hvis du lurer på noe mer!

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Gardermoen flyplass (colourbox.com)

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra