Hopp til hovedinnholdet

Finnes det ungdomsfengsel i Norge?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om det finnes ungdomsfengsel i Norge? Liksom for folk under 15 år? (Eller 18 år) Jeg har ikke gjort noe kriminelt, jeg bare lurer. Og hvis det er det, er det ofte det skjer at barn kommer i fengsel?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år, og det betyr at barn under 15 år ikke kan straffes. I utgangspunktet kan barn som har fylt 15 år dømmes til fengselsstraff hvis de begår alvorlige lovbrudd, men i Norge forsøker man så langt det er mulig å unngå å fengsle personer under 18 år.

Det er nok ikke så ofte at personer under 18 år blir dømt til fengsel, men jeg har ingen tall eller oversikt over hvor ofte dette skjer, så jeg kan dessverre ikke gi deg et mer presist svar på dette. Men hvis du fulgte med i avisene for et par måneder siden så husker du kanskje at to gutter på 16 og 17 år ble dømt til fengsel for ran og voldtekt. Så det finnes tilfeller der domstolen ser seg nødt til å dømme personer under 18 år til fengsel, selv om man prøver å unngå dette.  

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsoppfølging og ungdomsstraff

Jente foran murvegg (colourbox.com)

«Jeg er fornøyd med at jeg fikk en sjanse til». Ungdom som begår alvorlige kriminelle handlinger skal straffes for det, men er du under 18 år er det en mulighet for å slippe soning i fengsel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning