Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å ta selvmord. Hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år og har lyst til å ta selvmord. Grunnen er at moren min er student i Norge. Hun må studere og samtidig jobbe for at jeg og søsteren min skal spise og sånnt. Men det er vanskelig fordi hun må lese mye og har ikke tid. Hvis hun ikke består eksamen til jul, mister hun studieplassen og vi blir kastet ut av Norge og sendt til Afrika. Der kommer vi til å dø, så jeg tror det er best å dø her i Norge. Jeg går i tiende nå og skal snart ta eksamen, men jeg har dessverre ikke mer fremtid. Jeg har ikke lyst til å dø, men verden har ikke plass til meg. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no!
 
Det er veldig leit å høre at du har det så vanskelig nå. Jeg forstår godt at du er redd og føler deg uten håp. Du forteller at det er veldig mye press på at mammaen din må klare eksamen for at dere får bli i Norge, og at du er redd for hvordan det vil bli å leve i hjemlandet deres. Samtidig er det vanskelig å være her fordi mamma har lite tid til deg og søsteren din.
 
I en sånn situasjon er det normalt å føle seg redd og alene. Jeg vil veldig gjerne be deg om å gå til helsesøster eller en lærer på skolen din i dag eller i morgen, slik at du kan få støtte og hjelp av en voksen.
 
Du og familien din fortjener å være trygge og å ha det bra.
 
Jeg ønsker deg masse lykke til!
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring