Hopp til hovedinnholdet

Hva er aldersgrensen for å drikke alkohol?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei må først bare si at eg blir 16 i januar... Men no som eg og venninne mine e 15 så har jo vi låv å dra på byddefester hvor de undgdommene dær drikker. Og nå før ikkje så lenge sia va eg og ei venninna hvor noen i fra klassen min drakk altså det va folk det i fra 15 og opp til 18 år som drakk og eg har altid fått vite at aldersgrensa for drikking e 18 år men søskenbarnet mitt som akkurat ble 18 hun har drukket og vært på fester siden hun var 16-17 år så eg lure på e aldersgrensa 18 eller e det for noen spesiell type alkohol og får å kjøpe som er aldersgrense 18? Eller er det at når eg e 16-17 så må eg typ ha fått lov av foreldrene mine å drikke før jeg er 18 år?? Ikkje skikker på om du forstår heilt ka eg meline men klare ikkje forklare på noen bedre måte... takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter alkoholloven § 1-5, jf. § 10-1 er det straffbart å selge, skjenke eller utlevere alkohol til personer under 18 år. For noen typer alkohol er aldersgrensen 20 år. Det er altså ikke straffbart for en person under 18 år å drikke alkohol, det er den som selger, skjenker eller utleverer alkohol til den mindreårige som blir straffet. Dette betyr ikke at en 15-åring bør drikke alkohol. Oppdager politiet at en på din alder drikker alkohol, vil de sannsynligvis kontakte foreldrene eller barnevernet. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser og alkohol

Ølflasker (colourbox.com)

Det er aldersgrenser både for servering og salg av øl, vin og brennevin. Det er ikke lov å servere eller selge alkohol til personer under 18 år.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

- Har fest der mindreårige drikker alkohol

Fest og alkohol (colourbox.com)

Jeg er myndig og skal ha en privatfest. En del av de som skal på festen er mindreårige. De kommer sikkert til å drikke de også. Er jeg da ansvarlig for dem? Kan jeg få straff hvis de drikker siden det er min fest?

Les mer

- Drikker alkohol uten å være 18 år

Jente drikker øl

Jeg drikker ofte på fest og sånt, men er jo ikke over 18. Kan jeg få noen straff for det egentlig? Hva skjer hvis politiet ser meg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser