Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en mørk humor og liker rasistiske, sexistiske og diskriminerende vitser. Er dette noe man kan bli straffet for i Norge?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en mørk humor og liker rasistiske, sexistiske og diskriminerende vitser. Er dette noe man kan bli straffet for i Norge? Ytringfrihet for meg har alltid betydd at man kan si hva man vil så lenge det ikke er trusler eller løgn. Og hva med ærekrenkelse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For at en ytring skal bli straffbar, må den true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen. Her kommer straffelovens §185 til bruk. Det er et krav at ytringen må være framsatt offentlig. I forarbeidene til loven er det definert til å være mer enn 20-30 personer.

Vitser vil derfor som den klare hovedregel være beskyttet av ytringsfriheten, selv om de er rasistiske eller diskriminerende.

Du kan lese mer om ærekrenkelser her. Det skal svært mye til for at en vits skal være ærekrenkende slik at du blir erstatningsansvarlig.

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme