Hopp til hovedinnholdet

vi planlegger fest. Kan vi leie et lokale og selge alkohol og ha mindreårige der?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg og noen venner driver å planlegger 18-årsdagen vår, vi har tenkt til å leie lokaler og ha en del folk innom (rundt 400). De vi tenker å ha innom varierer i aldre fra 17 opp til 20. Har vi lov til å servere/selge alkohol selv om det er 17 åringer der? Vi tenker å ha et armbånd system for å vite hvem som er over og under.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For det første, dersom dere leier et lokale, f.eks. et grendehus eller lignende lokale som ikke serverer alkohol, kan dere ikke selge alkohol der. For å selge alkohol må man ha skjenkebevilling. Men dere kan servere, altså dele ut gratis alkohol. Men dere kan ikke gi ut alkohol til noen under 18 år (20 år for sprit). Dersom det er noen som er under denne alderen som får alkohol, så er det dere/den som serverer som får straffen. Men det er mange som feirer bursdag/bryllup/konfiramasjon på denne måten, hvor de leier et lokale, har med mat og alkohol, selv om det er folk under 18 år tilstede på festen, og det er tillatt. Men det kan være egne regler ved lokalet, om det f.eks. er begrensning i å drikke alkohol der. Dette bør dere kan sjekke ut. 

Hvis dere skal ha det på et utested, som allerede har skjenkebevilling, ville jeg hørt med dem hvilke regler de har for dette. Mest sannsynlig er det nok en aldersgrense for å komme inn på utestedet, og da får ikke de under 18 år lov å komme inn.

Jeg vil anbefale dere å kontakte kommunen dere bor i, for å være sikker på at dere arrangerer festen på lovlig måte når det gjelder alkoholservering. 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å kjøpe alkohol til mindreårige

To gutter drikker øl i parken (colourbox.com)

Å kjøpe alkohol for mindreårige er straffbart, og kan få konsekvenser for den som gjør det. “Prikken” på rullebladet kan begrense mulighetene for jobb, reiser og utdanning.

Les mer

- Har fest der mindreårige drikker alkohol

Fest og alkohol (colourbox.com)

Jeg er myndig og skal ha en privatfest. En del av de som skal på festen er mindreårige. De kommer sikkert til å drikke de også. Er jeg da ansvarlig for dem? Kan jeg få straff hvis de drikker siden det er min fest?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol