Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå til legen uten at foreldrene mine får vite noe, -når har leger taushetsplikt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 14 og jeg lurer på om jeg kan dra til legen uten at foreldrene mine får vite noe. Jeg vet at leger har taushetsplikt, men jeg har også hørt at den ikke gjelder for barn under 16. Det jeg gjerne vil ha svar på er når taushetsplikten gjelder, og hvilke unntak som finnes når det gjelder taushetsplikt for leger. Håper på svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Helsesøster eller annet helsepersonell skal respektere at du ikke ønsker å fortelle alt til foreldrene dine. Selvom barn og ungdom kan ta opp vanskelige temaer som abort, prevensjon eller overgrep i hjemmet, er det ikke sikkert at foreldre skal bli informert.

Du kan be om at helsepersonell ikke gir informasjon til foreldrene dine, men i noen tilfeller kan de mene at det er nødvendig å si fra likevel.

Barn som har fylt tolv år skal selv kunne være med å bestemme hvilken informasjon som skal gis til foreldre. Når man har fylt 16 år har kan ikke helsepersonell gi informasjon til foreldre uten ditt samtykke. Men frem til du er 16 år har foreldrene dine krav på informasjon.

Det betyr ikke at de må ha informasjon hver gang du for eksempel har vært hos helsesøster/legen, men det betyr at helsesøster må snakke med foreldrene dine hvis han eller hun:

  • mener foreldrene dine trenger informasjon for å vite hvordan helsen din er.
  • mener foreldrene dine trenger informasjon for å kunne ta vare på deg.
  • mener det er best for deg.

Helspersonell har dessuten plikt til å informere foreldrene dine hvis det er snakk om mer alvorlige psykiske lidelser, som for eksempel:

  • selvskading
  • bruk av ulovlige rusmidler
  • fysiske skader på grunn av kriminelle handlinger

Dersom helsesøster/legen f.eks. mistenker at barnet er utsatt for noe svært alvorlig, f.eks. fysiske eller seksuelle overgrep, eller alvorlig omsorgssvikt, så har legen plikt til å si fra til barnevernet om dette. Dette gjelder selvsagt også om barnet er under 16 år.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett