Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en 14 år gammel jente og holder på en gutt som er utlending. Mamma nekter meg og være med utlendinger. Hva kan jeg si til mamma så jeg får lov til og være med han?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om mamma kan bestemme hvem jeg skal være med? Jeg er en 14 år gammel jente og holder på en gutt som er utlending. Han er født i et annet land, men er ganske norsk. Mamma nekter meg og være med utlendinger. Hva kan jeg si til mamma får og få lov til og være med han og evt dem andre vennene mine?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du forteller at du "holder på med" en gutt som er utlending. Jeg forstår det som at dere er kjærester? Likevel høres det ikke ut som om mammaen din har noe problem med at du har kjæreste, men at han er utlending.

Jeg vil tro at din mamma er skeptisk til utlendinger ut fra ting hun har lest og blitt fortalt. Kanskje nekter hun deg å være sammen med denne gutten fordi hun er redd for deg og vil beskytte deg? Hun kan ha rett i at kjærlighet på tvers av kulturer kan medføre problemer. Likevel er jo utlendinger like forskjellige som nordmenn. Om gutten er en god kjæreste for deg eller ikke handler jo om hvem han er og ikke hvor han kommer fra.

Jeg har ikke noe annet råd å gi deg enn at du må forsøke å snakke med mammaen din om disse tingene. Kanskje kan det være vanskelig å få henne til å endre holdning. Ofte hjelper det mot skepsis å bli kjent med menneskene det er snakk om. Du kan jo foreslå å ta med gutten din hjem slik at han og mamma blir litt kjent?

Hvis mamma er helt klar på at du ikke får være sammen med eller ha venner som er utlendinger, så synes jeg at du skal snakke med andre voksne du har tillit til om saken. Hva mener pappaen din? Andre slektninger? Du kan også rådføre deg med helsesøster på skolen.

Det å avvise mennesker bare ut fra hvor de kommer fra er rasisme. Det kan være vanskelig å leve med. Det er viktig at du gjør deg opp dine egne meninger om denne saken. Det kan være vanskelig. Derfor vil du trenge andre voksne rundt deg som du kan snakke med og støtte deg til.

Ta også en titt på artiklene under svaret!

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Kan man bli kvitt rasisme?

Nei til rasisme (colourbox.com)

Er det virkelig mulig å bli kvitt rasisme? Og hvordan gjør man det?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie