Hopp til hovedinnholdet

Hvordan starte nytt parti?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hei. eg har planer om å formerer et nytt parti kalt norske federasjons partiet. så ska bruke sosial demokrati Trotskyism å soailisme, som parti ideligoen. men enste problemet som forhindrer meg i å formere dette partiet. er at eg ikke har noe støtte akurat nå er eg medlemme i rødt men e ikke helt enig i verken polltiken te rødt eller arbeider partiet eller noen av de sosialistiske partiene som ekstiere i dag jeg har og autisme som kansje er et hinder i at eg vil formere dette partiet eg vill og bruke internaiolisme som er en poltikk som eg har komt opp me som innbærere å ta i bruk internasjole lover som un har lagd i norsk for å forhindre krypskyting av dyr å tar å straffe orginasjoner som støtter skyting av rødlista arter her i norge men kos ska e klare å formere dette partiet? eg har ingen polltisk støtte eg har heller akkuratt ingen støtte av famillien min på grun av mor er på høyre siden samt e søstren min pappaen min er på arbeider partiets side

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så spennende at du ønsker å starte et nytt parti.

Du har rett i at det kan være mye jobb å starte et parti fra bunn, og det tar tid å samle støtte. Det kan jo likevel være en gøy utfordring, uansett.

Du sier at du bekymrer deg over at autismen kan bli et hinder. Jeg tenker at dere uansett vil være flere som jobber med dette etter hvert, så du kan gi bort oppgaver hvis det dukker opp noe du ikke er komfortabel med.

Så over til å stifte partiet:

Før partiet kan registreres som et foretak i Partiregisteret må det være registrert i Enhetsregisteret. Dette må du legge ved søknaden om registrering av nye partier:

  • Stiftelsesdokument for partiet (se eksempel).
  • Opplysning om hvem som er i partiets hovedstyre, dvs. hvem som har rett til å representere partiet sentralt i saker etter valgloven.
  • Vedtekt (bestemmelser) som sier hvem som kan velge et hovedstyre.
  • Underskrift fra minst 5 000 personer med stemmerett i stortingsvalg

Om du har spørsmål om Partiregisteret, kontakter du Registerenheten i Brønnøysund eller du kan lese på deres nettsider.

Et registrert parti strykes fra Partiregisteret dersom partiet ikke har stilt lister i noen fylker ved to påfølgende stortingsvalg.   

For de fleste blir det nok en veldig omfattende og tidkrevende prosess å skulle danne et helt nytt parti. Alternativet blir å så fall å stille liste rundt saker man brenner for i en enkeltkommune eller i et enkelt fylke ved valget.  Forslagstillere med lister utenfor de registrert partiene må for lister ved fylkestingsvalget være underskrevet av minst 500 personer med stemmerett i fylket. Lister til kommunevalget må være underskrevet av et antall personer med stemmerett i kommunen tilsvarende to prosent av det totale antall innbyggere med stemmerett ved siste kommunestyrevalg. 

Håper dette var forståelig forklart, og stå på med engasjementet ditt. Det er helt nødvendig at du står på og bryr deg for å påvirke samfunnet slik du ønsker. Se også artiklene under svaret.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer

Å registrere et parti

Mitt eget parti (colourbox.com)

Savner du et parti som passer for deg? Kanskje ønsker du å starte ditt eget politiske parti? Det er noen krav du må fylle først.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn