Hopp til hovedinnholdet

Jente som er veldig stressa og sliten, er ganske lei meg. Jeg snuser fordi det hjelper litt med alt dette, men hvorfor er jeg så lei meg og sånt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, er jente som er veldig stressa og sliten, er ganske lei meg. Jeg snuser fordi det hjelper litt med alt dette, men hvorfor er jeg så lei meg og sånt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du har valgt å skrive inn og spørre om råd. Det er ofte første skrittet på veien mot å finne svar.
Det høres ikke greit ut at du har så mye stress i hverdagen at du blir sliten av det. Når det blir slik at det blir for mye å holde styr på, kan det lett påvirke tankene og følelsene dine. 

Uten å ha møtt deg eller snakket med deg, er det vanskelig å si noe om hvorfor du er lei deg og har det slik du forteller om. Det kan det være forskjellige grunner til. 
Det er for eksempel ikke uvanlig at man kan være mer følsom og sårbar i perioder, og føler seg mer nedstemt og trist, mangler energi og blir fortere trett enn vanlig. Noe som noen ganger går over av seg selv, men som også kan kreve at man søker hjelp for å få det bedre og for å forstå årsaken til at det ble slik.

Det du kan spørre deg selv om er hva det er som skaper stresset ditt. Er det ting du tenker og føler på, er det noe som skjer i livet ditt, venner/ kjæreste, press i skolehverdagen, forventninger og tanker om deg selv m.m.
Det kan være mange ting som påvirker og gjør at man føler deg sliten og stresser.

Når hverdagen blir vanskelig, er det viktig at du snakker med noen om det. Det er ikke alltid så enkelt å vite grunnen til at man er lei seg eller føler på stress.
Det er heller ikke bestandig at man finner beskrivende ord for å forklare hvordan man har det inni seg. Derfor kan det være godt å snakke noen om det slik at du får satt ord på det som skjer med deg.
Det kan gjøre det lettere å finne de svarene du søker. 

Det jeg vil råde deg til i første omgang, er at du snakker med helsesøster på skolen din. Helsesøster har taushetsplikt og er en du kan snakke med om alt. Der vil du få hjelp til å meste stress, og til å finne ut hva som tapper deg for energi og overskudd i hverdagen. 

Det er ikke alltid så lett å si med ord hva man føler. Bare vær ærlig med den du snakker med, og si hva du tenker. Jo mer du deler, jo lettere blir det for den du snakker med å forstå og å kunne hjelpe.

Du kan også ringe til Kors på halsen hvor du snakker anonymt og gratis med en voksen, dersom du ikke har så lyst til å snakke med helsesøster.


Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker