Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene min kreve at jeg ikke bruker bankkort som jeg har bestilt selv?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har bestilt ung voksen pakken hos banken. Der får du med ett bankkort og ett kredittkort. Jeg er 18 år og bor hjemme men har ingen jobb, men jeg jobbet aktivt for å få det. Her om dagen fikk jeg disse kortene men jeg får dem ikke av mamma og pappa.. De mener at jeg kommer til å pådra meg masse gjeld og at jeg ikke får lov å ha ett kredittkort. Jeg kommer selvfølgelig aldri til å bruke penger jeg ikke har!! Jeg vet konsekvensene av det og såpass dum er jeg faktisk ikke. Men jeg lurte på om de har rett til å ta ifra meg dette kortet når jeg er 18 år og får bestilt det selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du er 18 år er du myndig og kan bestemme over dine egne penger. Vanlig bankkort er nyttig når du skal kjøpe noe for pengene du har på konto. Hvis du ikke tjener penger selv, men får penger av foreldrene dine har nok de en viss rett til å bestemme hva pengene skal brukes til. Hvis du får deg en jobb, vil arbeidsgiver ønske å overføre lønnen din til en konto. Da er det praktisk at du har et vanlig betalingskort. Med et vanlig betalingskort får du ikke brukt mer penger enn det du har på konto.

Etter min mening burde det ikke være lov å sende kredittkort til en ung person på 18 år som ikke har jobb. Det kan være fristende å bruke kortet og trekke på kreditten. Hvis du ikke klarer å tilbakebetale beløpet du har trukket på kreditten innen den fristen banken setter, påløper store gebyrer og høye renter, slik at den summen du først lånte dobles eller tredobles.

Jeg skjønner godt at foreldrene dine er redd for at du skal bruke av et kredittkort. Hvis du ikke har egen inntekt som gjør at du raskt kan tilbakebetale, vil foreldrene dine enten måtte hjelpe deg med penger til å dekke gjelden, eller se på at kravet sendes til inkasso. Dersom du ikke betaler et inkassokrav vil du få betalingsanmerkninger som for eksempel vil hindre deg i å kjøpe mobiltelefon og etablere mobilabonnement. Dette er svært alvorlig. Én av tjue ungdommer mellom 18 og 25 år har en eller flere betalingsanmerkninger. Dette kan ødelegge hele framtiden deres dersom de ikke klarer å betale kravene.

Lykke til i letingen etter jobb. Da vil det være naturlig å ha et betalingskort knyttet til den kontoen lønnen din går inn på. Jeg vil anbefale deg å klippe i stykker kredittkortet, slik at du ikke blir fristet til å bruke det.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du eller skal du skaffe deg kredittkort? Les dette!

Jente handler på nettet (colourbox.com)

Når du betaler noe med kredittkort, betyr det at du utsetter betalingen. Du må være over 18 år for å bruke kredittkort. Enten du allerede har et kredittkort eller vurderer å skaffe deg ett, er det lurt å sette seg inn i hva et slikt kort innebærer.

Les mer

Hva er kredittkort?

Kredittkort

Stadig flere banker tilbyr studenter kredittkort i sine studentpakker. Før du takker ja, kan det være greit å vite hvordan kredittkortet fungerer.

Les mer

Bankkort for de mellom 13 og 18 år

Jente betaler med bankkort (colourbox.com)

Dette må du vite om du vil ha bankkort før du fyller 18 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett