Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om brannvesenet har rett til å gi med 5000 kr i bot for denne hendelsen når utrykningen ble stoppet?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Før jul utløste jeg brannalarmen på skolen. Jeg skulle bare tulle med å trykke på den, også trykket jeg litt for hard så den utløste seg. Det var ikke meningen at den skulle bli utløst, så jeg sa ifra med en gang slik at skolen raskt fikk stoppet full utrykning. Det kom allikevel en bil etterhvert bare for å sjekke. Det var ikke noen brannbil, men en liten bil. Jeg fikk ikke noen anmerkning eller liknende for det siden jeg la meg flat med en gang, og de visste at jeg ikke gjorde det for å skape problemer. De sa at det mest sannsynlig ikke var noe økonomisk i det heller, siden det bare kom en liten bil, men nå i februar fikk skolen en regning på 5000 kr av brannvesenet som jeg er nødt til å betale. Jeg lurer på om brannvesenet har rett til å gi med 5000 kr i bot for denne hendelsen når utrykningen ble stoppet? Det er en veldig høy sum for den lille bilen som kom. På forhånd, takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den regningen skolen har fått er ikke en bot slik dette begrepet brukes i straffeloven, det er et gebyr. Gebyret er sendt til skolen som følge av at brannvesenet har vurdert at utrykningen de måtte foreta var unødvendig, og sannsynligvis har de vurdert at utrykningen var unødvendig fordi du utløste brannalarmen.

Så vidt jeg vet er det helt vanlig at brannvesenet ilegger gebyr når de må foreta en undødvendig utrykning fordi noen har utløst brannalarmen uten at det var grunnlag for det. Sannsynligvis er muligheten til å ilegge gebyr for unødvendige utrykninger en del av avtalen som gjelder mellom brannvesenet og skolen.

Jeg skjønner at du ikke mente å utløse brannalarmen, men jeg skjønner også at skolen mener at du bør betale regningen når det først er ilagt et gebyr. Det var tross alt ikke skolens feil at brannalarmen ble utløst. Du kan selvfølgelig diskutere dette med skolen, men det spørs vel om skolen går med på å betale gebyret når du er nærmere til å bære ansvaret for det som har skjedd.

Men kanskje du kan vinne fram med en klage på gebyret, det er i hvert fall verdt et forsøk. Du kan høre med skolen om de er villige til å sende inn en klage på gebyret, og hvis de ikke er det kan du spørre foreldrene dine om de kan hjelpe deg med å sende inn en klage. I klagen kan du vise til at skolen varslet brannvesenet med en gang om at alarmen var utløst ved et uhell, og at det derfor i dette tilfellet er urimelig at gebyret er ilagt. En eventuell klage må sendes brannvesenet som har ilagt gebyret. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet