Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er rasister, og jeg har møtt en fyr med mørkere hudfarge

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg har nylig truffet en fyr og jeg tror jeg begynner å like han, men problemet er at jeg har rasistiske foreldre, også søsteren min er det (26 år). de vet om han men har ikke truffet han. alle er imot at jeg skal ha en brun kjæreste hvis den dagen kommer. han er egentlig mulatt farget men bruker selv-bruning, han er muslim og spiser selvfølgelig ikke gris men det plager ikke han at jeg gjør det. mamma tar opp ting på nyhetene utlendinger gjør men det er jo ikke han. han kom til norge som 2 åring å snakker fint norsk men snakker også sitt eget morsmål (arabisk elns). dette er noe jeg ligger å tenker på og jeg liker det ikke. foreldrene mine vet jeg ikke liker at de er rasistiske mot han alt de sier er "jaja" det er ikke svaret jeg vil høre, hva om jeg faktsik forelsker meg i denne fyren? hva skal jeg gjøre, jeg holder ikke ut lenger med å ikke fortelle "typen" min at foreldrene mine er rasistisk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det må være en vanskelig situasjon for deg når du har truffet noen man liker ekstra godt, å oppleve at du ikke kan dele dette med dine foreldre. Jeg vet ikke om dine foreldres motstand dreier seg om rasisme eller rett og slett bekymring som de fleste av foreldre har når deres barn/ungdom får en sterk relasjon til et menneske de ikke kjenner til.

Som foreldre har man et sterkt ansvar for å beskytte sitt barn mot eventuelle vanskeligheter/kriser/problemer og lignende. Dette kan oppleves som vanskelig å forstå for barnet i noen tilfeller. Jeg kan tenke meg at dine foreldre vil det beste for deg, men de er også redd for hva du kan oppleve gjennom dine valg. 

Kulturforskjeller, ulike bakgrunn og tradisjoner samt ulike språk kan forårsake mange misforståelser. Ofte er man skeptisk i forhold til det ukjente. Jeg tror at det er viktig at du gir denne gutten og deg tid til å bli bedre kjent med hverandre, hverandres bakgrunn, kultur og forståelse av verden. Det er viktig med respekt for hverandre og med tydelighet i kommunikasjonen.

Bare fortell denne gutten om foreldrene dine sine holdninger, og understrek at du ikke deler disse holdningene. Du kan snakke med han om “å bygge broer” mellom de ulike “kulturene” dere kommer fra.

Snakk med mor og far, fortell dem hva du føler for ham. Prøv å høre på hva de sier, vis åpenhet for å diskutere deres skepsis. Ta han med deg hjem til familien. La dem bli kjent med hverandre. Etablere et tillits forhold er utrolig viktig.

Det er ofte slik at skepsisen forsvinner når man blir bedre kjent med hverandre. Du har ikke sagt noe om alderen til din kjæreste. Du er 15 år og dermed under den seksuelle lavalderen. Han må informeres om dette dersom han ikke allerede vet dette.

Bruk tid, ikke hast deg. Snakk åpen med dine nærmeste. Del dine tanker og bekymringer med dem. Lytt også på deres tanker og bekymringer.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Kan man bli kvitt rasisme?

Nei til rasisme (colourbox.com)

Er det virkelig mulig å bli kvitt rasisme? Og hvordan gjør man det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme