Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg selv besstemme om jeg vil bo hos mor eller far når jeg er 13 år?

Jente 13 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg er en jente på 13 år som lurer på en ting. Kan jeg selv besstemme om jeg vil bo hos mor eller far når jeg er 13 år, eller over, selvom mamma og pappa vil noe annet?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

I følge barneloven § 31 har du rett til å bli hørt, og foreldrene dine skal legge stadig større vekt på dine meninger jo eldre og mer moden du blir. Etter at et barn har fyllt 12 år skal det legges stor vekt på barnets mening. I tillegg følger det av barneloven § 33 at foreldrene skal gi barnet stadig større rett til å bestemme selv etter hvert som barnet blir eldre frem til myndighetsalderen som er 18 år. Det beste er å snakke med moren og faren din og fortelle tydelig hvor du vil bo i det daglige. Enn så lenge er det de som til syvende og sist vil bestemmer hvor du skal bo, men de er som sagt lovpålagt og pliktige til å høre på dine meninger og forsøke å ta hensyn til det.

Lykke til!

Vennlig hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om trafikk og førerkort?

Hva slags utstyr er påbudt på sykkel når du sykler på offentlig vei?