Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor hater jeg de som er svarte?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hvorfor hater jeg de som er svarte og alle de som ser ut som spøkelser? Vist en kommer så trekker jeg meg unna, det har jeg altid gjort. Når jeg snakker med venner så sier jeg den negeren også videre. Hvorfor?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.
 
Det er veldig bra at du er åpen for å diskutere hvilke holdninger du har til andre mennesker, det forteller meg at du er en person som er opptatt av å forstå deg selv og andre.
 
Når man ikke kjenner andre kan det være lett å bli litt engstelig for dem eller å synes at de er rare. Når denne redselen går langt kan det bli negative fordommer eller rasisme av det. Du forteller at du trekker deg unna personer som har mørkere hudfarge enn deg selv, og at du bruker et rasistisk ord for å snakke om dem.
 
Jeg vil oppfordre deg til å bli litt kjent med ungdommer i klassen din for eksempel som har en annen hudfarge enn deg selv. Kanskje vil du oppdage at de er likere deg enn du tror, og at dere til og med kan bli venner.
 
Du kan også lese litt om rasisme slik at du lærer mer om dette og kan bestemme hvordan du selv synes det er greit å snakke til og om andre. Det å komme med rasistiske ytringer er forbudt i Norge. Du kan forestille deg hvordan du ville føle deg om andre snakket stygt om deg bare på grunn av din hudfarge. Hva ville du synes om det?
 
Du kan snakke med helsesøster om slike ting også, for å få tips og støtte.
 
Jeg ønsker deg masse lykke til!
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan man bli kvitt rasisme?

Nei til rasisme (colourbox.com)

Er det virkelig mulig å bli kvitt rasisme? Og hvordan gjør man det?

Les mer

Spørsmål og svar om rasisme

Rasisme (colourbox.com)

Hva er forskjellen mellom rasisme og diskriminering? Hvorfor er det viktig å forstå flyktninger, og hvorfor er "neger" og "polakk" stygt å si? Få svar på dine spørsmål om rasisme her.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme