Hopp til hovedinnholdet

Er det lov og gå med kniv

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Er det lov og gå med kniv, feks viss jeg skal i skogen og har kniv så kommer noen og løper etter meg med et våpen kan jeg bruke selvforsvar men min kniv vis det er livstruendene

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er lov til å gå med kniv hvis det er en kniv som er laget for å brukes til fiske, jakt og friluftsliv og du har med deg kniven for å bruke den til disse aktivitetene. 

Men du har ikke lov til å gå med kniv ute på offentlige steder hvis du har med deg kniven for å bruke den til selvforsvar hvis du skulle bli angrepet.

Hvis du hadde blitt angrepet hadde du ikke hatt lov til å bruke mer makt enn nødvendig for å avverge angrepet. Så det er altså ikke sånn at du nødvendigvis har lov til å forsvare deg med kniv hvis du blir angrepet.

Om det er snakk om lovlig nødverge eller ikke må vurderes konkret, så det er ikke mulig for meg å gi deg et sikkert svar på om du hadde gått lenger enn det straffeloven tillater eller ikke hvis du hadde forsvart deg mot et angrep med kniv.  

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Går du med kniv?

Har du tenkt hva du vil gjøre om du kommer i en situasjon der du kan bli fristet til å bruke kniven? Eller hvilke konsekvenser det kan ha for deg og de rundt deg?

Les mer

- Går med kniv og våpen

Gutt med kniv (colourbox.com)

Jeg blir truet av en gjeng på skolen, og føler meg aldri trygg når jeg går ute på kveldene. Det føles bedre når jeg har en kniv innenfor beltet, men jeg vet jo at det egentlig er ulovlig. Er det ikke slik?

Og - kan jeg eie en karambitkniv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett