Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg være med på å gjøre verden til et bedre sted?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg vil gjøre verden til et bedre sted, og gjøre en forskjell her i verden. Jeg vil hjelpe til med å stoppe kriger og fattigdom og redde mennesker. Så når jeg blir voksen vill jeg gjerne gjøre noe sånt som hjelper andre, men hvordan? Hjelper det kun å gi penger til organisasjoner eller er det en jobb jeg kan få eller et eller annet? Folk sier hele tiden at denne generasjonen må gjøre verden til et bedre sted, men hvordan kan jeg gjøre det på best mulig måte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Så fint at du har lyst til å gjøre en forskjell og gjøre verden til et bedre sted! Det høres ut som at du har lyst til å hjelpe til med store og vanskelige ting. Da gjelder det å smøre seg med tålmodighet og å finne oppgaver som er passe store sånn at det er mulig å gjøre dem. Det er greit å huske på at ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe.

 

Det er mye forskjellig du kan gjøre for å gjøre en forskjell. Hva du burde velge kommer an på hvilke interesser du har og hva du kjenner at du får til. Jeg synes egentlig alle forslagene du selv kommer med er veldig gode.

Når du blir voksen kan du velge å utdanne deg til noe hvor du hjelper mennesker som har det vondt, som f eks å bli barne- og ungdomsarbeider, sosionom, lege, sykepleier eller psykolog, for å nevne noe. Du kan jobbe i organisasjoner som jobber mot fattigdom og krig. Eller du kan jobbe med noe helt annet og heller støtte de som jobber for fred og mot fattigdom ved å gi penger. Det går også an å være frivillig på fritiden i ulike organisasjoner, som for eksempel Røde Kors og Redd Barna. Alt dette kan hjelpe til med å gjøre verden bedre.

Du kan også gjøre en forskjell allerede nå på ulike områder. Du kan gjøre verden bedre for de rundt deg ved å behandle dem fint og være en god venn. Du kan be foreldrene dine om å kjøpe fairtrade-produkter hvis du er med dem og handle, for å motarbeide fattigdom. Du kan også gjøre ting som hjelper miljøet, som å resirkulere, sykle istedenfor å bli kjørt, ikke kjøpe så masse nye klær osv.

Lykke til med innsatsen!

 

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-22)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer

Hva er bistand?

hender jordklode (colourbox.com)

De siste tiårene har det vært en raskere reduksjon i andelen fattige enn noen gang tidligere i historien. Allikevel lever mer enn 1,2 milliarder mennesker i ekstrem fattigdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred