Hopp til hovedinnholdet

Er det lov med aldersdiskrimisering på utested?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg lurer på hvorfor det er lov med Aldersdiskriminering i utelivsbransjen. Jeg forstår at utesteder kan ønske en type klientell og kan sette grenser for bekledning etc når de bedømmer om man får komme inn eller ikke, men hvorfor er det lov å diskriminere basert på alder alene når man er over 20 år og har lov å kjøpe og drikke alkohol over 22%? Har dette evt noe å gjøre med rettigheter iforhold til privat virksomhet på privat området? Jeg er i en litt spesiell situasjon siden jeg ikke studerer og tjener ganske godt iforhold til min alder. Det har nå begynt å poppe opp flere utesteder med aldersgrense fra 25-28 år noe som jeg syntes er helt latterlig og i min nåværende situasjon mister jeg mye av det sosiale livet relatert til jobben og kan ofte ikke bli med kolleger ut på enkelte steder på grunn av dette. Kan man henvende seg til kommunen å klage på dette, om det er mulig så lurer jeg i så fall på hvor?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg har full forståelse for at det oppleves kjipt å bli diskriminert pga alder. Ofte er det sånn at uteplassene setter en høyere aldersgrense fordi de ønsker å ha personer med god inntekt som bruker mye penger der. Og det er da oftest personer som er litt eldre. Så sånn sett er jo du i en litt spesiell situasjon slik du beskriver det.

Sånn jeg har forstått det er det lovlig for uteplassene å ha disse "aldersgrensene". Det som ikke er lov er å diskriminere på grunn av hudfarge, etnisk opprinnelse, seksuell orientering eller fordi man har nedsatt funksjonsevne.

For nærmere informasjon om dette kan du ta kontakt med likestillings- og diskrimineringsombudet.

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du opplevd utelivsdiskriminering?

Dørvakt holder opp hånda (colourbox.com)

Å nekte noen inngang på et utestedet på grunn av etnisk bakgrunn, seksuell legning eller nedsatt funksjonsevne er ulovlig - derfor er det viktig at du tørr å si ifra.

Les mer

Diskrimineringslovene

Det er forbudt å diskriminere på bakgrunn av etnisitet, religion, kjønn, funksjonsevne, seksuell orientering og kjønnsuttrykk på alle samfunnsområder. Meld inn saken din til LDO om du har blitt diskriminert.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol