Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg stoppe rasisme?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei det er ein ein god ven av meg i klassen som er fra eit annet land og han har nokn eldre søsken som også går på min skule. Eg er veldig for invandrer og sånne ting, men når eg diskuterte dette med vennene mine i klassen så var dei heilt uenig og dreiv og sa at dei tok inn deira kultur i vårt land og at dei måtte følge norsk kultur. Dei nevnte og at dei brukte hidjab. Eg blei vedig sint og skuffa over dei, men kva skal eg gjøre for at dei endrer synet på dett? Spisielt vil eg ha slutt på dette siden vi her nokon i klassen som kommer fra andre land.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no. 
 
 
Så flott at du vil stå opp mot rasisme! Det er ikke så lett å endre andres holdninger, men det første du kan gjøre er å utforske dine egne meninger og å finne andre som tenker som deg. Kanskje du hadde likt å være med i en ungdomsorganisasjon?
 
Jeg er enig med deg om norsk kultur, jeg tenker at det er god plass til ulike måter å være norsk på. Norge har alltid hatt flere grupper i landet, så det er ikke sånn at norsk kultur bare har vært en ting og nå er i fare for å bli ødelagt. Kultur er noe som utvikler seg, samtidig som det er mange ting som de fleste tenker er norske. Det går fint an å være norsk og gå med hijab. Dette kan du lese mer om her: www.utrop.no/Plenum/Artikler/18314
 
Når du snakker med andre som mener noe du er uenig i kan du si åpent hva du mener, og du kan snakke om hvor viktig det er å respektere andre. Du kan også snakke med helsesøster og med læreren din om dette. 
 
Lykke til! 
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Kan man bli kvitt rasisme?

Nei til rasisme (colourbox.com)

Er det virkelig mulig å bli kvitt rasisme? Og hvordan gjør man det?

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme