Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å sende nakenbilder til andre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 17år og jeg lurer på om det er lovlig eller ulovlig å sende nakenbilder til en person rett under 16år. Vet er det ulovlig om jeg tvinger men hvis det er noe begge vil! Er det fortsatt ulovlig da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår spørsmålet ditt slik at du lurer på om du har lov å sende nakenbilder av deg selv.  

Som utgangspunkt er det ikke ulovlig å sende nakenbilder av seg selv. Imidlertid ser jeg at du er under 18 år, og seksualiserte bilder av personer under 18 år regnes etter norsk lov som barnepornografi.

Det følger av straffeloven § 311 at: 

"Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som: 

a) produserer fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn,
b) utgir, tilbyr, selger, overlater til en annen, gjør tilgjengelig eller på annen måte søker å utbre fremstillinger som nevnt i bokstav a,
c) anskaffer, innfører eller besitter fremstillinger som nevnt i bokstav a, eller forsettlig2 skaffer seg tilgang til slikt materiale,
d) holder offentlig3 foredrag eller istandbringer offentlig3 forestilling eller utstilling av fremstillinger som nevnt i bokstav a, eller
e) forleder noen under 18 år til å la seg avbilde som ledd i kommersiell fremstilling av rørlige eller urørlige bilder med seksuelt innhold.

Med barn menes i denne paragrafen personer som er eller fremstår som under 18 år."

Dersom det er snakk om bilder av av andre personer (over 18 år) som ikke har gitt samtykke til at slike bilder skal tas og/eller deles, er dette ulovlig etter reglene om vern om privatlivets fred. 

Husk endelig på for fremtiden, at om du lar deg bli avbildet, selv om det bare er av en kjæreste som du stoler veldig på, så kan du ikke stole på kompisen til kjæresten din som kanskje plutselig en dag kan få tak i bildene. Det eneste trygge er dermed at man ikke lar seg avbilde naken eller lettkledd i det hele tatt, med mindre man selvfølgelig syns at det er helt greit at alle kan se det. Generelt bør man være forsiktig med å sende og dele nakenbilder. Dette kan brukes på en måte man ikke hadde tenkt at de skulle brukes eller spres på. Se artikkelen nedenfor.

www.ung.no/IKKEGREIT/Bildespredning-/1518_Er_du_naken_for_ukjente_p%C3%A5_nettet.html

 

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Føler du press om å sende nakenbilder?

Lettkledd på snapchat (colourbox.com)

Å sende nudes kan føles spennende og ganske uskyldig. Kanskje søker du oppmerksomhet og har lyst til å gjøre en annen interessert? Det er likevel lurt å være klar over konsekvensene dette kan ha for deg.

Av Julie, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Er du naken for ukjente på nettet?

Naken på nettet (colourbox.com)

Overgripere på nett er utspekulerte og kan lokke med penger, modelljobber og gi seg ut for å være noen de ikke er. Ikke la deg true - meld fra til politiet!

Les mer

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente ser på mobilen sin og er lei seg (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett