Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg saksøke moren min for omsorgssvikt?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et sprømål ang. saksøke mamman min for omsorgsvikt Helt siden jeg gikk i 3-4 klasse ( som jeg husker) har jeg måtte jeg klare meg selv,komme meg opp på skolen selv,gjøre meg klar og lage meg niste. Hun kom andri på foreldresamtaler på skolen eller lot meg gå på noen som har med fritidsaktiviteter eller bursdager... Og fra den dagen jeg blei store søster så ekstisterte jeg ikke i det hele tatt,den enestene tiden var når jeg måtte passe på eller leke med min lillebror. Og jeg fikk ikke lov til å gå ut eller leke vis ikke jeg hadde med meg lillebor ut,vis jeg skulle ha noe mulighet på å kunne gå ut å møte venner så måtte jeg ha med lillebor ut på trille tur eller skolen og møte dem på den måten. Jeg fikk skylden for alt han gjorde vis han gjorde noen galt eller ødelegga noe så fikk jeg straffen.. Når jeg meg jobb i en butikk med å sette ut varer osv før dem åpnet så tok henne pengene ifra meg med en gang jeg fikk dem og så dem aldri igjen- kan jeg søksøke henne for det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Dine beskrivelser av hvordan du har hatt det i barndommen din, berører meg! Jeg kan godt forstå at du har hatt det veldig vanskelig, du beskriver omsorgssvikt på flere måter. Ingen barn skal behøve å ha det slik som du har hatt det, og dersom en slik hjemmesituasjon blir avdekket når barnet er under 18 år, skal barnevernet kobles på.

Jeg lurer på om noen andre voksne/noen i hjelpeapparatet har visst om hvordan du har hatt det i disse årene? Har barnevernet vært koblet på? Slike ting er avgjørende for hva som er mulig for deg å gjøre nå, med tanke på å gå til sak. Noen ganger er det slik at barnevernet eller andre offentlige hjelpeinstanser er de som skal saksøkes, dersom de ikke har gitt barnet den hjelpen de hadde krav på hvis de i hjemmet sitt ble utsatt for omsorgssvikt og dette var kjent for barnevernet. 

Selv om du forteller mye her, har jeg ikke nok detaljer til å kunne svare på om du vil vinne frem dersom du saksøker moren din. Hvis du har fått psykiske eller fysiske skader etter å ha blitt utsatt for omsorgssvikt fra moren din kan dette være tilstrekkelig for å ha krav på erstatning, men dette må vurderes av en advokat.

Så - hvis du ønsker å kreve erstatning må du kontakte en advokat som kan se nærmere på om det er mulig å vinne frem med et slikt krav overfor moren din, eller eventuelt ovenfor barnevernet, i domstolen. Det advokaten da gjør er at han/hun snakker med deg om hva du har opplevd i oppveksten. Advokaten må også gå igjennom eventuelle bevis (f.eks barnevernsdokumer) og vurdere om det er sannsynlig at du kan vinne saken i retten.

Det er mulig du har krav på fri rettshjelp, for advokat er jo i utgangspunktet dyrt. Det spørs på inntekten din, blant annet, om du har krav på dette. For å finne ut mer om dette må du ringe til fylkesmannen i ditt fylke. Les mer om hvordan du gjør dette, i denne artikkelen vi har laget om fri rettshjelp.

Håper dette var til hjelp for deg. Jeg ønsker deg lykke til!

 

Som du vet koster det en god del å få bistand fra en advokat. Advokaten kan undersøke med kommunen der du bor om du kan få innvilget fri rettshjelp.
Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke deg om det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Barnevernloven gjelder for alle barn i Norge

Paragraf (ung.no)

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at alle barn og unge i Norge, som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, samt å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår. Dette formålet er fastsatt i barnevernlovens § 1-1.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie