Hopp til hovedinnholdet

Har vi i Norge lov til å gå med våpen?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Har vi i Norge lov til å gå med våpen? Sånn som f.eks i North Carolina, at de kan gå med «concealed carry»? Eller kan man bare ha det i våpenhus?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nei, utgangspunktet er at vi ikke har lov til å gå med våpen på offentlige steder i Norge. Det er faktisk straffbart å gå med våpen på offentlig sted i Norge, se straffeloven § 189

I § 189 står det også at "Forbudet i første og annet ledd gjelder ikke skytevåpen, kniv eller annet redskap som brukes til, bæres eller medbringes i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller et annet aktverdig formål."

For eksempel vil en jeger ha lov til å ha med seg jaktvåpenet sitt på offentlig sted, når han er på vei til og fra jakt og oppbevarer våpenet på forsvarlig måte. Men det er ikke lov til å gå med kniv eller skytevåpen for å beskytte seg eller lignende.

De våpenlovene vi har i Norge er veldig forskjellige fra de de har i USA. I USA har de en grunnlovsfestet rett til å bære våpen. I Norge må alle som vil eie skytevåpen søke om tillatelse til å ha det, og politiet vurderer da om personen som oppfyller de vilkårene som stilles i våpenloven. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Går med kniv og våpen

Gutt med kniv (colourbox.com)

Jeg blir truet av en gjeng på skolen, og føler meg aldri trygg når jeg går ute på kveldene. Det føles bedre når jeg har en kniv innenfor beltet, men jeg vet jo at det egentlig er ulovlig. Er det ikke slik?

Og - kan jeg eie en karambitkniv?

Les mer

Kan jeg eie kniver og andre voldsprodukter?

Kniv (colourbox.com)

Hva er lov å eie, og kan jeg ha en kniv kun for trening?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine