Hopp til hovedinnholdet

Kan en vekter eller billettkontrollør holde meg igjen?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. jeg lurte på om en vekter på et kjøpesenter eller en billettkontrollør på en buss kan med loven i hånd fysisk holde noen tilbake ved kun mistanke om at de har utført en ulovlig handling eller ikke har betalt billett. f.eks jeg skal gå av på samme busstopp som billettkontrollørene går på og har det veldig travelt, kan de da holde meg igjen?.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vekteres mulighet til å pågripe og holde igjen personer følger av straffeprosessloven § 176. Som du ser i denne bestemmelsen kan politimann foreta pågripelse uten beslutning av retten eller av påtalemyndigheten når det er fare ved opphold. Det samme gjelder "enhver annen dersom den mistenkte treffes eller forfølges på fersk gjerning eller ferske spor." Det betyr at vektere, og du og jeg, kan foreta pågripelse hvis det er fare ved opphold, og den mistenkte treffes eller forfølges på fersk gjerning eller ferske spor.

I praksis funker dette slik at hvis du blir tatt for å stjele på et kjøpesenter, og nekter å vise legitimasjon til vekterne så de kan sende inn anmeldelse til politiet i ettertid, så holder vekterne deg tilbake til politiet kommer for å få opplysninger om navn, adresse osv. 

Billettkontrollørenes mulighet til å holde igjen passasjerer som sniker på bussen osv. følger av transportselskapets reisevilkår, se for eksempel Ruters reisevilkår punkt 6.3. Når du går på bussen, toget osv. så aksepterer du transportselskapets reisevilkår, blant annet at du må kjøpe billett, og at du kan få gebyr og i visse tilfelle bli holdt igjen av billettkontrollørene. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Sniker på bussen

Jeg ble stoppet i kontroll på bussen og ble tatt for sniking. Jeg hadde ikke så mye penger som de skulle ha for boten, så måtte gi dem navnet mitt og adressen. Må jeg betale boten? Jeg har ikke så mye penger tror jeg. Kan det ha noe å si at jeg er under 15?

Les mer

Brutt loven - hva kan straffen bli?

Diverse lovbrudd

Stjælt i butikken? Overgrep? Kjørt uten lappen? Havnet i slosskamp?
ung.no/lovbrudd finner du oversikt over de vanligste lovbruddene og hvilke konsekvenser det får å bryte loven.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine