Hopp til hovedinnholdet

Jeg har venner som er rasist mot meg .

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 13 år jeg har venner som er rasist mot meg og jeg tør ikke og si til dem at de skal slutte og jeg vill ikke si det til foreldrene mine

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 13 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det første jeg vil si til deg er at du er like mye verd som alle andre. Du er perfekt slik du er! Jeg skjønner at du ikke har særlig lyst til å si i fra om det som skjer, men det er allikevel det du er nødt til å gjøre. Du skal ikke finne deg i at andre snakker nedsettende om deg!
Det er virkelig leit å høre at vennene dine oppfører seg så dårlig mot deg. Det er vondt å oppleve at andre snakker sårende og krenkende. I utgangspunktet er dette en måte vennene die ikke skal oppføre seg på. Når du ikke våger å si at det sårer deg og er vanskelig, så fortsetter de fordi de tror det er greit. De forstår ikke at de sårer deg, og at dette slettes ikke er greit.

Derfor er det viktig at du sier i fra om hva dette gjør med deg, og at de må skjerpe seg og slutte det. 

Det er alltid viktig å si i fra når du har det vanskelig eller når du opplever at det skjer ting i livet ditt som påvirker deg negativt. Venner skal være en positiv ressurs i livet ditt. De skal være personer som støtte der og stiller opp for deg. Man kan gjerne tulle og tøyse sammen, men man må vite hvor de andres grenser går og hva som ikke er en grei måte å oppføre seg på.

Selv om du sier at du ikke vil snakke med foreldrene dine om dette, så vil jeg på det sterkeste oppfordre deg til å gjøre nettopp det. De er personer som står deg nær, som kjenner deg og vet hvordan de kan hjelpe og støtte deg. 
På skolen kan du snakke med en lærer du har tillit til om det som skjer. Eller ta kontakt med helsesøster på skolen din for å få hjelp. Helsesøster har taushetsplikt og vil være en god hjelper og støtte for deg. Der kan du snakke om alt du ønsker.

Noen synes det er vanskelig å snakke ansikt til ansikt med en voksen, og kan ha nytte av å ringe til Kors på halsen. Det er gratis og du er anonym, og du får god hjelp. 
Det som er viktig nå, er at du ikke er alene om dette, men får hjelp til å finne en måte å si i fra på og får satt en stopper for dette.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar om rasisme

Rasisme (colourbox.com)

Hva er forskjellen mellom rasisme og diskriminering? Hvorfor er det viktig å forstå flyktninger, og hvorfor er "neger" og "polakk" stygt å si? Få svar på dine spørsmål om rasisme her.

Les mer

Kan man bli kvitt rasisme?

Nei til rasisme (colourbox.com)

Er det virkelig mulig å bli kvitt rasisme? Og hvordan gjør man det?

Les mer

Ti tips for å takle nettmobbing

Jente sitter alene med mobilen og ser lei seg ut (colourbox.com)

Har du opplevd å bli mobbet eller ertet på nett? Eller er du en som selv har mobbet noen i sosiale medier? Her er ti tips til deg.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme