Hopp til hovedinnholdet

Hvilket norsk ord kan jeg bruke på folk som er mørkhudet? 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har en del venner som er POC, og vi snakker generelt mye om politikk og diskriminering i hverdagslige samtaler. Jeg er veldig usikker på hvordan jeg skal referere til hudfargen deres. Føler det er lettere på engelsk med ´black´ eller ´person of color´, mens ´svart´ eller ´farget´ på norsk for meg høres ganske rasistisk ut. Vet at noen kaller seg selv ´svart´, men jeg er usikker på om det er ok for meg å si dette, eller om det er som med n-ordet, altså at det kun er POC som kan si det. Kort oppsummert lurer jeg på hvilket norsk ord det er mest respektfullt å bruke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Takk for at du kontakter oss. Det kan ofte føles ganske vanskelig å snakke om vanskelige ting uten å tråkke folk på tærne. Det er jo heller ikke sånn at det finnes et fasitsvar på hva som er riktig å si. Av og til kan det virke som et ord er "riktig" å bruke en dag , for så å være fullstendig respektløst dagen etter. Heldigvis er det ikke helt sånn. Det at du tar opp temaet tyder på at du i alle fall ønsker å opptre respektfullt. 

I de aller fleste tilfeller er det faktisk uvesentlig å referere til noens hudfarge. Hvis man i det hele tatt er nødt til å referere til hudfargen til noen, er den enkleste løsningen å spørre folk sjøl hva de mener. Hvordan tenker du selv at din hudfarge burde omtales? Ordet svart er relativt nøytralt, men så er det heller ikke spesielt dekkende. Ordene svart og hvit brukes også politisk, men det er på ingen måte respektløst å kalle noen svart. N-ordet har en helt annen bakgrunn. "Farget" er ikke et spesielt godt ord, de fleste av oss har en eller annen farge. Noen ganger går det an å bruke lys eller mørk for å si noe om mengden melanin i huden. Melanin er hudens brune pigmentstoff. Melaninrike mennesker er altså mørkere i huden enn melaninfattige mennesker. I de aller fleste tilfeller er det som sagt uvesentlig å referere til noens hudfarge. Det kan allikevel være nødvendig å snakke om minoriteter. Da er det egentlig like greit å skille mellom folk med minoritetsbakgrunn og folk med majoritetsbakgrunn.

Selv om du ikke får noe fasitsvar her, håper vi svaret gjør ting litt enklere.Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar om rasisme

Rasisme (colourbox.com)

Hva er forskjellen mellom rasisme og diskriminering? Hvorfor er det viktig å forstå flyktninger, og hvorfor er "neger" og "polakk" stygt å si? Få svar på dine spørsmål om rasisme her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme