Hopp til hovedinnholdet

Er jeg rasist?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg liker ikke innvandrere... Er jeg rasist? Når jeg ser en tigger føler jeg sinne... De sitter der og får oss nordmenn til å synes synd på dem, når de faktisk jobber for en kriminell organisasjon med en mafiaboss med rumensk bakgrunn. Eller når jeg er på senteret, og det står en gjeng med hijab og gauler og prater høylytt på et annet språk blir blir jeg stresset og føler sinne. Vil ikke virke som rasist, men er rett og slett ikke glad i folk med annen bakgrunn. Uansett så er det bevist at kriminalitet er størst utbredt blandt folk med utenlandsk bakgrunn. Vil så gjerne ikke være rasistisk, men det er bare sånn jeg er... Er jeg rasist, og er det noe jeg kan gjøre for å forebygge det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.
 
Du stiller et godt og vanskelig spørsmål. Det er veldig fint at du spør om ting du lurer på og at du tenker over hvilke meninger og holdninger du har. Det viser at du er en ungdom som er opptatt av hva som er rett og galt i samfunnet rundt deg.
 
Rasisme er når man har en negativ mening om alle mennesker som har et bestemt utseende, eller tilhører en bestemt kultur eller land. Når man tenker sånn har man sluttet å bry seg om det enkelte menneske, og man er ikke åpen for å lære om andre mennesker, land og kulturer. Man kan være i mot for eksempel kriminalitet uten å være rasist, fordi man vet at ikke alle som gjør kriminelle ting er innvandrere og at alle innvandrere ikke er kriminelle. De fleste som blir kjent med mennesker man tror er annerledes enn seg selv oppdager at det er mye man kan ha felles med dem, fordi alle er mennesker og har mange like tanker, følelser og opplevelser. Det er forbudt ved Norsk lov å si rasistiske ting eller diskriminere.
 
Du forteller at du blir engstelig og stresset når du ser noen grupper mennesker som du tenker er truende eller kriminelle. Har du opplevd noe vanskelig med ungdom som har innvandrerbakgrunn? Jeg vil be deg gå til helsesøster og fortelle om hvordan du har det slik at du kan tips og støtte til å takle din fremmedfrykt. Jeg håper du kan få støtte slik at din frykt ikke blir rasisme. Kanskje vil du en gang få en beste venn som har en annen bakgrunn enn deg selv til og med.
 
Lykke til!
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Spørsmål og svar om rasisme

Rasisme (colourbox.com)

Hva er forskjellen mellom rasisme og diskriminering? Hvorfor er det viktig å forstå flyktninger, og hvorfor er "neger" og "polakk" stygt å si? Få svar på dine spørsmål om rasisme her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme