Hopp til hovedinnholdet

Jeg utsettes for vold og rasisme på skolen. Hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år som har vørt utsatt for rasisme i 2 år (nesten 3) på ungfommskolen min. Jeg er svart og kommer fra Somalia og hører stadig folk ikke bare kalle hvarandre «neger/nigger/nigha» men til og med skalle meg det. Jeg har flere ganger dagt det til lærerne men jeg har ikke sett noe endre seg. De i klassen min har også sagt til elg at noege har for mange utlendinger, de har tegnet hakekors rindt skolen og det har gått så langt at søsteren min har blitt kalt nigger utenfor skolen også qv de samme folkene. Hver gang ejg sier st de dkal slutte sier de at det bare er et ord og at jeg er bare veldig følsom og må slutte å klage. Igår kom hele klassen mot meg i gruppechatten om hvordan jeg alltid klager. Kan dere Plis gi meg et svar tilbake om hva jeg burde gjøre? Tusen takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.
 
Først vil jeg si at det er fryktelig leit å høre hva du opplever! Du har like stor rett til å være i Norge som alle andre, og du er en flott person akkurat som du er! Det at du har bakgrunn fra flere land er noe veldig flott og positivt, og ingen har rett til å få deg til å skamme deg over hvem du er og hvordan du ser ut. Jeg støtter deg hundre prosent!
 
Det du forteller om heter rasisme, vold og mobbing, og alt det er forbudt i Norsk lov. Det betyr at du har rett til å ha det trygt og bra på skolen din og ellers i livet ditt. Det er ikke å klage når du forteller om mobbing og rasisme. Du må si i fra og du må få hjelp med en gang. Ungdom som opplever rasisme, vold og mobbing har det ofte vanskelig på grunn av dette. Det er normalt å bli både sint og lei seg, få tunge tanker og følelser og å tenke "hva er galt med meg?". Det er ikke noe galt med deg! Det at andre ikke forstår din situasjon forandrer ikke at det du forteller er sant. Har du venner du kan snakke med om hvordan du har det, og ikke minst gjøre hyggelige ting med? Har du lyst til å begynne med noe gøy på fritiden? Dette kan helsesøster hjelpe deg med.
 
Jeg vil be deg gå til helsesøster eller til rådgiver eller til lærer og vise dem hva du har skrevet til meg, og hva jeg har svart til deg. Skolen har plikt etter loven til å hjelpe deg med å stoppe mobbingen. Jeg vil foreslå at du får ta en prat med skolens politikontakt slik at du kan få informasjon om dine rettigheter. Skolen er pliktig å høre på deg, og å sette inn tiltak sammen med deg og dine foreldre som stopper mobbingen, stopper de som sier rasistiske ting til deg og skolen skal hjelpe deg med å være i en klasse der du har det bra og har venner.
 
Du kan alltid kontakte helsestasjon for ungdom hvis du trenger noen å snakke med.
 
Jeg støtter deg og heier på deg.
 
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Spørsmål og svar om: mobbing

Trist gutt (colourbox,com)

Lurer du på hva du kan gjøre om vennen din blir mobbet? Har du dårlig selvtillit og sliter med mobbing? Få svar på dine spørsmål om mobbing her.

Les mer

Spørsmål og svar om rasisme

Rasisme (colourbox.com)

Hva er forskjellen mellom rasisme og diskriminering? Hvorfor er det viktig å forstå flyktninger, og hvorfor er "neger" og "polakk" stygt å si? Få svar på dine spørsmål om rasisme her.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme