Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er folk så i mot hijab?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Lurer litt på hvorfor folk er så imot hijab? Selv er jeg vel humanetiker, men kjenner noen muslimer. Lurer på dette fordi folk er imot hijab og andre lignende plagg fordi det kan virke skremmende (er hvertfall det jeg har lest) men når man tenker over det, så blir det litt på samme måte som nonner. Nonner bruker plagg som dekker kropp men ikke ansikt. Så skjønner ikke helt, for som regel når folk ser nonner tenker man at de er snille, men når noen ser noen med en hijab eller lignende tenker folk på dem som terrorister (hvertfall sånn jeg har oppfattet det). Så skjønner ikke helt dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.
 
Du stiller et godt spørsmål, og jeg skjønner at du er en person som liker å reflektere over ting du er opptatt av. Det er flott at du er engasjert og nysgjerrig!
 
Du beskriver helt riktig hvor ulike reaksjoner det kan være på plagg og atferd som ligner. Det er nok sånn at det til dels er et negativt stigma knyttet til det å gå med hodeplagg som hijab mens dette ikke nødvendigvis er tilfelle i forhold til nonners drakt. Jeg oppfatter at du lurer på om ikke dette er dobbeltmoralsk, og det tenker jeg er et riktig spørsmål. Det er mye skepsis og rasisme rettet mot Islam og muslimer dessverre. Det er rasistisk å anta at alle muslimer er terrorister siden noen er det. På samme måte er det med samme logikk merkelig å ikke tenke at at alle kristne er terrorister siden det finnes ekstremistiske kristne også. Du har helt rett i at det er dobbeltmoralistisk å overfokusere negativt på noen grupper og fokusere motsatt positivt på andre.
 
Det er noen forskjeller mellom nonnehabitt og hijab. Det er kun nonner som går med hodeplaggene deres, mens hijab kan brukes av alle kvinner som ønsker det. Hijab kan være et hellig plagg slik som en nonnes hodeplagg, der hodeplagget bæres som et løfte til Gud/Allah, og hijab kan brukes av andre grunner som politiske og kulturelle. Den største forskjellen er at også barn kan bruke hijab, mens man må være over 18 år gammel for å bli nonne. Når barn bruker hijab kan det være riktig å stille spørsmål om det er greit at foreldre får barna sine til å gå med plagg de kanskje ikke kan si nei til. Samtidig vil en del barn si at de vil gå med hijab, eller at de er vant til at man skal bruke det som jente. Det går også fint å være muslimsk jente uten å gå med hijab, og en del velger dette fordi de ikke synes det skal være forskjellige regler for gutter og jenter siden gutter ikke må dekke hodet i Islam. Man kan altså støtte bruk av hijab så lenge plagget brukes frivillig.
 
Jeg foreslår at du tenker på om du har lyst til å bruke engasjementet ditt i en organisasjon som jobber med temaer du er interessert i? Kanskje det kan være gøy å bli kjent med flere engasjerte ungdommer.
 
Lykke til!
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Religionsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om religionsfrihet