Hopp til hovedinnholdet

Er det straffbart å kalle politiet for stygge ting og banne til de, samt dytte de vekk fra meg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Er det straffbart å kalle politiet for stygge ting og banne til de, samt dytte de vekk fra meg? Jeg var veldig full. De måtte ta meg med makt inn i politibilen og kjøre meg hjem til foreldrene mine, noe jeg absolutt ikke ville. Derfor ga jeg veldig mye motstand og ble sur og kalte de for ting (jævla fitte, jævla kuk osv.) Veninna mi sier at de sa til meg at de ville ta kontakt med meg, men det har de ikke gjort.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det å dytte politiet vekk fra deg vil nok regnes som vold etter straffelovens bestemmelse om vold mot offentlig tjenestemann. 

I straffeloven § 155 står det at "den som ved vold eller trusler påvirker en offentlig tjenestemann til å foreta eller unnlate å foreta en tjenestehandling, eller søker å oppnå dette, straffes med bot eller fengsel inntil 3 år".

Terskelen for hva som er "vold" etter denne bestemmelsen er nokså lav. Ifølge Høyesterett vil f.eks. det å spytte en politimann i ansiktet kunne anses som vold. Ut fra det du beskriver dyttet du politiet for å hindre dem i å kjøre deg hjem. Dette vil nok bli sett på som at du forsøkte å påvirke dem til å unnlate å foreta en tjenestehandling. 

Det er også straffbart å bruke skjellsord mot politiet. Ifølge straffeloven § 156 annet ledd straffes man med bot hvis man "ved skjellsord eller annen utilbørlig atferd forulemper en offentlig tjenestemann under eller på grunn av utføringen av tjenesten"

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Nekter å gjøre som politiet ber meg om

Politibil (foto: ung.no)

Forrige helg var jeg på byen med noen kamerater. Vi skulle inn på på et utested, men jeg ble nektet av vakta. Både kameratene mine og jeg ble veldig irritert og så hentet vakta politiet. De sa jeg skulle forlate stedet. Vi ble stående å diskutere en stund og alle var ganske sure. Politiet sa jeg ikke fikk slippe inn, men jeg ble med de andre likevel. Så skrev politiet ned navnet mitt og sånt. Får jeg noen straff?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet