Hopp til hovedinnholdet

Er det forbudt å gå rundt med nazitegnet?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har i et par år vert venn med en gutt som er tilhenger av ideologien nazisme. For 2 dager siden kjøpte han seg et rødt armbånd med swastika. Han hadde det på seg når han var på besøk. Jeg er ganske sikker på at han skal bruke det mens han er blandt andre i byen. Er dette lov, eller er det forbudt å gå rundt med nazi tegnet? Har ikke lyst til at han skal få bot eller bli arrestert fordi han var uvitende.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hakekors i seg selv er ikke straffbart, men straffelovens § 185 (rasismeparagrafen) setter forbud mot hatefulle og diskriminerende ytringer, og sier også direkte at bruk av symboler skal regnes som ytring. Loven presiserer at det som menes med hatefull eller diskriminerende ytring er å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringakt overfor noen på bakgrunn av hudfarge, etnisk/nasjonal opprinnelse, religion/livssyn,  homofil orientering eller nedsatte funksjonsevne.

Bruken av et symbol må altså være rettet mot noen. Bruk av hakekors kan være i strid med rasismeparagrafen og dermed være straffbart. Det vil likevel være avhenge av hvilken sammenheng det blir brukt i. Hvor grensen går er ikke helt avklart. Balansen mellom å beskytte utsatte minoriteter og hensynet til den generelle ytringsfriheten er vanskelig å finne, både juridisk og sosialt.

Det skaper sterke reaksjoner i samfunnet når noen går med hakekors. Selv om det ikke skulle vært straffbart, kan det likevel medføre en del ubehageligheter for kameraten din ved å gå med dette. Du bør råde kameraten din til å ikke bruke et slikt armbånd.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer

Kan man bli kvitt rasisme?

Nei til rasisme (colourbox.com)

Er det virkelig mulig å bli kvitt rasisme? Og hvordan gjør man det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme