Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er reglene for privat fest med alkohol når det er mindreårige der? 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ble nylig 18 år og ønsker å arrangere en "bursdagsfest" der bare inviterte får komme. Jeg planlegger å leie et lokale, og dette blir da et privat selskap. Ønsker at gjester skal få ta med tilbragt drikke (alkoholholdig om de ønsker dette) selv, altså det blir intet salg av alkohol eller annen drikke/mat på stedet. Men jeg har jo venner som enda er under 18 år. Hvordan er loven/reglene på å ha alkoholholdig drikke i lukket selskap der mindreårige skal delta? Kan disse være til stede? Kan disse selv ha med seg alkoholholdig drikke og drikke på stedet? Lokalet som skal leies har jo opprinnelig skjenkebevilling, men det skal jo ikke være noe salg av alkohol, kan stedet fortsatt miste skjenkebevillingen om skjenkekontroll/politi kommer? Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Av alkoholloven følger det at det er ulovlig med salg, skjenking eller utlevering av alkoholholdig drikk til noen som er under 18 år. Du har imidlertid ikke skjenkebevilling, og drikking av medbragt drikke på din fest vil dermed ikke regnes som skjenking i alkohollovens forstand.

Hvis du leier lokalet uten skjenkebevilling, vil jeg tro at vilkårene for lokalets skjenkebevilling heller ikke påvirkes av hva som måtte skje på din fest. Dette kan du sjekke ut med lokalet, eller med kommunen som har gitt skjenkebevillingen, dersom du vil være helt sikker. Det kan også være at det står noe om dette i kontrakten med utleier.

Selv om du ikke har et strafferettslig ansvar, kan man jo tenke seg at du til en viss grad har et moralsk ansvar for å passe på at festen foregår i ordnede former. Dersom politiet får klager eller på annen måte blir gjort kjent med at det foregår en fyllefest med mindreårige til stede, vil de nok gripe inn. En annen ting er at du antagelig står som ansvarlig overfor utleier for eventuelle skader eller lignende som blir gjort på lokalet eller interiør.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser og alkohol

Ølflasker (colourbox.com)

Det er aldersgrenser både for servering og salg av øl, vin og brennevin. Det er ikke lov å servere eller selge alkohol til personer under 18 år.

Les mer

- Har fest der mindreårige drikker alkohol

Fest og alkohol (colourbox.com)

Jeg er myndig og skal ha en privatfest. En del av de som skal på festen er mindreårige. De kommer sikkert til å drikke de også. Er jeg da ansvarlig for dem? Kan jeg få straff hvis de drikker siden det er min fest?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol